ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό είναι το μοναδικό αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για τη χρήση τεστ αντισωμάτων μίλησε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής επεσήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση στην οξεία φάση της νόσου καθώς δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας: «Σχετικά με χρήση τεστ αντισωμάτων -ακόμη και των πιο καλών- έχουμε τοποθετηθεί σαν επιτροπή στο παρελθόν και έχουμε και οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς και από το Ευρωπαϊκό CDC, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση ούτε να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς δεν έχει κάτι αλλάξει. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίδουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Για να εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί έδωσε ένα παράδειγμα: «Ας πω ένα παράδειγμα, είμαι ένας πολίτης σε μια επιδημία, μου ανακοινώθηκε πως είμαι θετικός σήμερα με μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ – εγώ δεν το πιστεύω– έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το ταχύ τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός -αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω τον ιό. Το τεστ μπορεί να κάνει 20 ημέρες να γίνει θετικό και υπάρχει η πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων ανάλογα με το ποια ημέρα της νόσου βρίσκομαι, ανάλογα με την ποιότητα του τεστ. Άρα δεν το πιστεύω αυτό το αρνητικό τεστ που μου δίνει μια ψεύτικη ασφάλεια, που με καθοδηγεί λάθος-πως δεν έχω κάτι», υπογράμμισε.