ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σύσταση Τσιόρδα για μάσκες και γάντια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και αναφέρθηκε, όπως μας είχε προϊδεάσει από χθες, στη χρήση μασκών αλλά και γαντιών από τους πολίτες. Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος για τη χρήση γαντιών έξω από το σπίτι, καθιστώντας σαφές ότι η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη από το να κυκλοφορεί κανείς με γυμνά χέρια.

«Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό», ήταν η τοποθέτηση του. Παράλληλα, σημείωσε ότι μικρές εγκοπές στα γάντια μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για να επιτεθεί ο κορωνοϊός. Άλλο ένα αποτρεπτικό στοιχείο για να φοράει κανείς γάντια είναι το γεγονός ότι η χρήση τους μπορεί να τον κάνει να τηρεί λιγότερο συχνά από όσο χρειάζεται τους κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών.

Όπως και στην περίπτωση των γαντιών έτσι και με τις μάσκες, η χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και η Επιτροπή θεωρεί ότι τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής. Ο κ. Τσιόδρας, λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, κατέληξε στο να συμφωνήσει με τις προτροπές της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. 

Ειδικά μάλιστα για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως αυτές δε συστήνονται σε καμία περίπτωση και είναι μάλιστα επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό. Αυτές οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους επαγγελματίες στις ΜΕΘ. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, θα μπορούσαν μελλοντικά να υπάρξουν πολλά οφέλη από τη χρήση μάσκας ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Αυτό σε ότι έχει να κάνει με την προστασία από ασυμπτωματικούς και από όσους έχουν ήπια συμπτώματα.