ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ: Με ποιες τροφές θα τα αντιμετωπίσετε;

Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται συχνά με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην όψη του δέρματος ή τη λειτουργία του πεπτικού.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε επιμέρους σύστημα του οργανισμού λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό και σε ανεβασμένη ένταση.

Δείτε ποια είναι τα συνήθη ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής:

Σκασμένα χείλη στις άκρες: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για να αντλήσει ο οργανισμός ενέργεια από τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι το καρότο, το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι, ο αρακάς, το σπανάκι, τα καρύδια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το μπρόκολο και το καλαμπόκι.

Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός): Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β5, η οποία ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στο στρες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απομνημόνευσης. Καλές πηγές βιταμίνης Β5 είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το αβγό, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.

Λευκά σημάδια στα νύχια: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας, την επούλωση και την αποκατάσταση. Τα αποθέματά του εξαντλούνται αρκετά εύκολα όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το ψάρι, το κρέας, ο ηλιόσπορος, ο πασατέμπος, τα οστρακοειδή και το τυρί τσένταρ.

Κρίσεις δυσκοιλιότητας-διάρροιας: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου. Το 70% των αποθεμάτων του μεταλλικού στοιχείου βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο 30% στους μαλακούς ιστούς και τα σωματικά υγρά. Το μαγνήσιο εξαντλείται λόγω στρες αλλά και λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης. Η ικανότητα χαλάρωσης των μυών αλλά και του μυαλού μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διαθέσιμο μαγνήσιο που υπάρχει στον οργανισμό μας. Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με τη νευρικότητα, την αϋπνία και τον πόνο στους μύες. Επειδή και οι μύες της γαστρεντερικής οδού χρειάζονται το μαγνήσιο, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει είτε στη δυσκοιλιότητα είτε στη διάρροια. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, οι φακές, το αβοκάντο και το κουνουπίδι.