ΠΡΟΣΟΧΗ: Tα σημάδια SOS που στέλνει το σώμα για την κατάσταση της υγείας σας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το σώμα μπορεί να σας προειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας με ποικίλους τρόπους, που δεν περιλαμβάνουν αναγκαστικά επώδυνες καταστάσεις, αλλά προειδοποιητικά σημάδια που σκοπό έχουν να σας κινητοποιήσουν ώστε να προσέξετε περισσότερο. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

Mόνιμη και ανεξήγητη κόπωση

Το πρώτο που πρέπει να υποπτευθείτε, αν νιώθετε εξαντλημένοι, είναι πως ίσως σας λείπει σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δεν έχετε δηλαδή αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα σας. Η κούραση μπορεί να είναι επίσης σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη. Μια εξέταση αίματος θα δείξει ποια είναι η αιτία.

Αλλαγές στα νύχια

Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα νύχια σας και να τα δείτε να γίνονται λεπτά, εύθραυστα, καθώς και να πάρουν κοίλο σχήμα (σαν κουτάλι). Αυτό είναι σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου. Τα προβλήματα στα νύχια μπορεί επίσης να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ασβεστίου ή βιταμινών Α, Β6, C και D.

Αραίωση φρυδιών

Αν παρατηρείτε πως οι τρίχες στο συγκεκριμένο σημείο ολοένα και αραιώνουν, ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν μάλιστα αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από μόνιμο αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, θα ήταν σοφό να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο.

Ενοχλητικός κνησμός

Αν νιώθετε πως σας "τρώει" ένα σημείο του σώματός σας, χωρίς να σας έχει τσιμπήσει κάτι, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι (μία τροφή, ένα απορρυπαντικό, έναν τύπο υφάσματος). Καλό είναι να γνωρίζετε πως το αίσθημα του κνησμού σε κάποιες περιπτώσεις είναι και προειδοποιητικό σημάδι της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη, οπότε ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός στον οποίον πρέπει να απευθυνθείτε για αρχή, τουλάχιστον.

Έλλειψη συγκέντρωσης και κακοδιαθεσία

Αν βιώνετε συχνά καλή διάθεση, σύγχυση και απώλεια μνήμης ίσως και να μην τρέφεστε σωστά και να σα λείπουν βιταμίνες. Προσέξετε ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα οποία όταν δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευερέθιστα και να παρουσιάζουν προβλήματα προσοχής και μάθησης.