ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α: Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία του δέρματος.

Αν και είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, η έλλειψη βιταμίνης Α διαπιστώνεται συχνότερα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς και τα άτομα με κυστική ίνωση ή χρόνιες διάρροιες.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα 8 κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν πως τα επίπεδα βιταμίνης Α είναι χαμηλά στον οργανισμό.

1. Ξηρό δέρμα: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, ενώ παράλληλα προστατεύει από τις φλεγμονές (π.χ. λόγω εκζέματος). Η έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό συνδέεται στενά με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.

2. Ξηροφθαλμία: Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη της βιταμίνης είναι η ξηροφθαλμία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του κερατοειδούς ή και στην τύφλωση.