Ο Έλληνας επιστήμονας που βρήκε νέο φάρμακο για τη θρόμβωση!


Ο Δρ Αθαν Κουλιόπουλος είναι επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη

Μια νέα αντι-αιμοπεταλιακή δραστική ουσία που προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς που κάνουν αγγειοπλαστική και άλλες παρόμοιες καρδιολογικές επεμβάσεις. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Δρ Αθαν Κουλιόπουλο, χορήγησε την ΡΖ-128 σε 31 ασθενείς, ηλικίας 43 έως 74 ετών, σε διάφορες δοσολογίες.

Ορισμένοι έπασχαν από στεφανιαία νόσο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό αρτηριακής πλάκας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, κάπνισμα κ.α.). Πολλοί ασθενείς έπαιρναν ήδη αντιπηκτικά φάρμακα. Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλυτερη ποσότητα της ΡΖ-128 έπαιρνε ένας ασθενής, τόσο μειωνόταν ο σχηματισμός των αιμοπεταλίων, που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία θρόμβου. Στις μεγαλύτερες δόσεις η δραστική ουσία μπλόκαρε το 80% έως 100% της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.

Επιπλέον, η δράση του φαρμάκου είναι άμεσα αναστρέψιμη, καθώς εξαφανίζεται από το αίμα των ασθενών σε λίγες μέρες απο την χορήγησή του. Αυτό μειώνει την πιθανότητα πρόκλησης επικίνδυνης -και πιθανώς θανατηφόρας- αιμορραγίας στον ασθενή. Τα υπάρχοντα αιμοπεταλιακά φάρμακα, σε συνδυασμό με ασπιρίνη, αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Κουλιόπουλο, «το ΡΖ-128 είναι μοναδικό, επειδή μπορεί να δράσει άμεσα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μετά τις αρχικές κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας του φαρμάκου, θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές σε 600 ασθενείς».