ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Μέτρηση σακχάρου χωρίς βελόνες και τσιμπήματα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μέσα στους επόμενους μήνες κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά η πρώτη συσκευή μέτρησης γλυκόζης – που δεν χρειάζεται τρύπημα – για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Πρόκειται για μία καινοτομία από την εταιρεία Abbott, που θα κυκλοφορήσει με το όνομα FreeStyle Libre.

Η συσκευή αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ζωή και των ελλήνων ασθενών με διαβήτη, καθώς η μέτρηση σακχάρου δεν θα γίνεται πλέον με την επώδυνη διαδικασία του τρυπήματος των δακτύλων, αλλά με απλή σάρωση ενός αισθητήρα μεγέθους ενός κέρματος που αλλάζεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή κάθε 14 ημέρες.

Ο Dr Gerry Rayman, διαβητολόγος στο Ipswich Hospital NHS Trust μίλησε για την νέα αυτή συσκευή.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Για το σύστημα αυτοελέγχου FreeStyle Libre:

«Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο μπράτσο και από μία συσκευή ανάγνωσης που με ένα πέρασμα πάνω από τον αισθητήρα μετράει το σάκχαρο στο διάμεσο υγρό. Είναι μία πολύ εύχρηστη συσκευή που δίνει τη

δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να μετρήσουν εύκολα και ανώδυνα το σάκχαρο τους, χωρίς ταινίες και βελόνες. Με μία γρήγορη σάρωση του αισθητήρα λαμβάνουν την τιμή σακχάρου τους όσο συχνά το θελήσουν ενώ παράλληλα η ανάλυση των αποτελεσμάτων που αποθηκεύει η συσκευή παρέχει μια πλήρη εικόνα της πορείας του διαβήτη».

Για την χρησιμότητά της συσκευής στην περίπτωση του παιδικού διαβήτη:

«Φαντάζεστε το όφελος αυτού σε ένα παιδί που εμφανίζει διαβήτη; Απαλλάσσει το παιδί από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων καθώς μετράει το σάκχαρο οπουδήποτε ανώδυνα με σάρωση του αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Έτσι, προσφέρει ελευθερία στο παιδί και πρόσθετη εξασφάλιση και ευκολία στους γονείς».

Τα οφέλη για τον ασθενή και το γιατρό του:

«Συχνά, σε άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη συμβαίνει το σάκχαρο να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα κάποιες ώρες της ημέρα και να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει σημαντικά κάποιες άλλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να μπορούν να έχουν εικόνα των διακυμάνσεων του σακχάρου τους μέσα στην ημέρα. Το σύστημα FreeStyle Libre παρέχει μια πλήρη εικόνα των μεταβολών του σακχάρου αποκαλύπτοντας ποιες ώρες της ημέρας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία. Έτσι, αφενός συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη απελευθερώνοντας τον ασθενή από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και αφετέρου παρέχει στο γιατρό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την λήψη κατάλληλων αποφάσεων σχετικά με την θεραπεία».