ΤΕΣΤ ΤΕΣTΟΣΤΕΡΟΝΗΣ: Μέτρησε πόση έχεις με ένα κλικ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι περισσότεροι άνδρες (ανάμεσά στους κι εσύ υποθέτουμε) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την τεστοστερόνη τους. Κυρίως, γιατί βαριούνται να πάνε σε ένα γιατρό - αρκεί μια αιμοληψία, που θα δείξει τα φυσιολογικά (300-1.100 ng/dl) ή όχι επίπεδα. 

Πολύ υψηλές τιμές τεστοστερόνης στο αίμα σου μεταφράζονται σε οξυθυμία και επιθετικότητα, απώλεια μαλλιών και ακμή, ενώ οι χαμηλότερες τιμές συνδέονται με πιο προβληματικές καταστάσεις: μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα ή και όγκους στους όρχεις.

Πώς σου φαίνεται η ιδέα ενός τεστ που μπορείς να το κάνεις μόνος σου και που σου δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσεις με μικρή απόκλιση τα πραγματικά επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα σου, χωρίς να κάνεις εξετάσεις αίματος στο εργαστήριο;

Αν σε εμπνέει, δες πώς γίνεται στη συνέχεια...

Τσέκαρε πόσο ιδρώνεις

Το σώμα σου έχει δυο διαφορετικούς τύπους ιδρωτοποιών αδένων: τους αποκρινείς, που υπάρχουν σε σημεία όπως η μασχάλη, το μέτωπο ή η βουβωνική περιοχή και εκκρίνουν ιδρώτα σε καταστάσεις στρες ή όταν προπονείσαι και τους ενδοκρινείς αδένες, που υπάρχουν σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος και είναι μονίμως ενεργοί, καθώς η δουλειά τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι αποκρινείς αδένες «ξυπνούν» στην εφηβεία και η έγερσή τους είναι ρρμονικά καθοδηγούμενη (αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα μικρά παιδιά όταν ιδρώνουν δε μυρίζουν άσχημα, ενώ οι έφηβοι ή οι ενήλικες ζέχνουν).

> Με λίγα λόγια: Όσο περισσότερος, πιο πικρός, πιο ξινός και πιο δύσοσμος ιδρώτας παράγεται από τους αποκρινείς αδένες, τόση περισσότερη τεστοστερόνη είναι πιθανό ότι έχεις. Αντίθετα, αν ο ιδρώτας σου δεν έχει καμία μυρωδιά, τότε πιθανότατα να έχεις επίπεδα τεστοστερόνης προέφηβου ή γυναίκας - δεν είναι πολύ καλό αυτό.

Έλεγξε το μέγεθος των όρχεών σου

Ο πιο απλός τρόπος για να αποκτήσεις μια πρώτη ιδέα για το πόση τεστοστερόνη μπορείς να παράγεις: μεγάλες και «γεμάτες» μπάλες = πολλή τεστοστερόνη, μικρές μπάλες = χαμηλή απόδοση.

> Ένα καλό κόλπο είναι να επισκεφθείς κάποιο κατάστημα με γυναικεία αρώματα και να αρχίσεις να μυρίζεις μερικές από αυτές τις οιστρογονικές ευωδιές. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο ιατρικής Nara της Ιαπωνίας ανακάλυψαν ότι οι ορμόνες ενός άνδρα ανταποκρίνονται θεαματικά στα συστατικά γυναικείων αρωμάτων, φέροντας ως παράδειγμα της μελέτης το γυναικείο Chanel 22, το οποίο δημιουργήθηκε από ρόδα και άνθη (το αντίστοιχο συμβαίνει στις γυναικείες ορμόνες όταν μυρίζουν το βασικό συστατικό του ανδρικού Axe - μόσχος, που προέρχεται από τους αδένες αναπαραγωγής του ελαφιού, δηλαδή τους όρχεις του).

> Αντιστρόφως, αν ένα βράδυ μεθύσεις, θα διαπιστώσεις μετά λύπης σου ότι τα μπαλάκια σου θα μοιάζουν με σταφίδες: το πολύ αλκοόλ μειώνει πολύ την παραγωγή τεστοστερόνης.

Μέτρα τις στύσεις σου

Αν δεν παρατηρείς συχνές και ζωηρές στύσεις την ώρα που σε χαϊδεύει η φίλη σου ή κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι πολύ πιθανό η τεστοστερόνη σου να βρίσκεται σε χαμηλά (και ανεπαρκή) επίπεδα. Οι περισσότεροι άνδρες που διαμαρτύρονται για προβλήματα στύσης έχουν τιμές κάτω από 400 ng/dl. Με περισσότερες από 800 μονάδες, θα αποκτάς ικανό μήκος και όγκο ακόμη κι όταν απλά σκέφτεσαι το σεξ. Ο κύριος, όμως, δείκτης παρουσίας τεστοστερόνης στο σώμα σου είναι η ύπαρξη ή όχι πρωινών στύσεων.

Αν δεν υπάρχουν ή συμβαίνουν σπάνια, δοκίμασε τα εξής:

> Πάρε ένα συμπλήρωμα L-Αργινίνης: η αργινίνη μετατρέπεται στο σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο ενισχύει την άντληση περισσότερου αίματος και οξυγόνου από τους μυς. Η ανακάλυψη ότι το μονοξείδιο του αζώτου είναι αγγειοδιασταλτικό οδήγησε στην παραγωγή του Βιάγκρα και των άλλων φαρμάκων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης 30 λεπτά πριν την προπόνηση δίνει στον οργανισμό την ώθηση που χρειάζεται για να αυξήσεις το βάρος στη μπάρα ή να τρέξεις μερικά χιλιόμετρα παραπάνω.

> Κόψε τα πορνό: ο εθισμός στο διαδικτυακό πορνό καταστρέφει τους υποδοχείς ντοπαμίνης με συνέπεια τη δραστική μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Ψηλάφισε το λίπος σου

Μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στην Κοπεγχάγη, έδειξε ότι το υπερβολικό λίπος οδηγεί τον οργανισμό των παχύσαρκων ανδρών να παράγουν περισσότερη ποσότητα από το ένζυμο αρωματάση, η δραστηριότητα του οποίου οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση της τεστοστερόνης τους.

Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα η αρωματάση είναι ναμετατρέπει να την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Δε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, αυτές είναι γυναικείες ορμόνες...

Θυμίσου τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου

Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα της ανδρικής τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται από τα 35 και μετά, με ρυθμό 1% ετησίως. Η μείωση αυτή της τεστοστερόνης παρατηρείται μόνο στους δυτικούς πολιτισμούς και ειδικά στους κατοίκους μεγαλουπόλεων. Σύμφωνα με δεκάδες έρευνες, οι αγρότες έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, αφού χάρη στη διαρκή κίνηση, την έλλειψη στρες και την καλύτερη διατροφή, το ενδοκρινικό τους σύστημα δουλεύει «ρολόι».

Έτσι, αν είσαι πάνω από 30 και στον ελεύθερο χρόνο σου (μετά την καθιστική δουλειά) κολλάς μπροστά στην τηλεόραση καταπίνοντας πίτσα ή γαριδάκια, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι ο ιδρώτας σου δε μυρίζει, οι όρχεις σου έχουν μικρύνει, οι στύσεις σου είναι μαγική εικόνα και το λίπος σου διαρκώς αυξάνεται.

Δες το βιβλιάριο υγείας σου

Ένας τεράστιος αριθμός συνταγογραφούμενων φαρμάκων μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε αν είσαι ο τύπος εκείνος που καταπίνει 4-5 διαφορετικά χάπια την ημέρα (στατίνες για τη χοληστερίνη, αντιασθματικά φάρμακα, παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, φάρμακα για τις καούρες, κορτιζόνη, χάπια κατά της ακμής ή κατά της τριχόπτωσης), βρίσκεσαι στα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής τεστοστερόνης της ζωής σου.

Αξιολόγησε τον τρόπο που γυμνάζεσαι

Για να έχεις υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να ακολουθείς μια σωματική δραστηριότητα που να τονώνει τους ενδοκρινείς αδένες σου, έτσι ώστε να παράγουν μπόλικη ποσότητα ανδρικής ορμόνης.

> Η προπόνηση με βάρη συνδυασμένη με αερόβια άσκηση, αποδεδειγμένα διατηρεί υψηλά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αντίθετα, τα αθλήματα αντοχής όπως ο μαραθώνιος, εξαντλούν τον οργανισμό και μειώνουν την παραγωγή.

> Αν καταναλώνεις βιολογικά λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρια είσαι σε καλό δρόμο. Αν είσαι φανατικός χορτοφάγος, μην περιμένεις θαύματα.