HAL: Το αγόρι-ρομπότ που θα δείχνει ότι πονάει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα αγοράκι-ρομπότ με το όνομα HAL σχεδίασε η εταιρεία προσομοιωτών υγιεινής φροντίδας Gaumard με σκοπό να βοηθήσει σπουδαστές ιατρικών σχολών να εξελίξουν ειδικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την διάγνωση, την θεραπεία αλλά και την επικοινωνία με μικρούς ασθενείς.

Ο HAL θα μπορεί να απαντά και να μιμείται μια σειρά από συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο παρατεταμένος πόνος, ο θυμός, το άγχος, ή έκπληξη, το κλάμα, το χασμουρητό, η ανησυχία κ.α. Ακόμη το ισχυρό λειτουργικό του θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες μα δημιουργούν τις δικές τους εκφράσεις προσώπου και συναισθήματα, ώστε να διευρύνουν τη γκάμα της μαθησιακής εμπειρίας.

Η Gaumard έχει εξοπλίσει τον HAL με διαδραστικά μάτια, καρδιά, ήχους πνευμόνων και εντέρων, δάχτυλα που ματώνουν και καρδιακό παλμό. Μπορεί να «πάθει» καρδιακή ανακοπή, μπορούν να κάνει τεστ γλυκόζης (ειδική βελόνα στο δάχτυλο) και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου (δηλαδή, το Sp02). Ακόμη μπορεί να δεχθεί κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στο πλαίσιο παροχής πρώτων βοηθειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ