

Mark Eitzel
Ο Ποιητής των Αθέατων Κόσμων
Κυριακή 4 Μαΐου - Tiki Bar - Αθήνα
Δευτέρα 5 Μαΐου - Sol - Θεσσαλονίκη
Performing American Music Club & Solo Songs - Acoustic
Ο Mark Eitzel των American Music Club, ο τελευταίος ρομαντικός τροβαδούρος, έρχεται στην Ελλάδα μετά από δέκα και πλέον χρόνια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ο «χρονικογράφος των χαμένων ψυχών» θα εμφανιστεί στις 4 Μαΐου στο Tiki Bar στο Κουκάκι και στις 5 Μαΐου στο Sol στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τα τραγούδια του σε μια σόλο, ακουστική εμφάνιση με την κιθάρα του.
American Music Club – Firefly
https://www.youtube.com/watch?v=h5fgaBxnLWo
Ο Mark θα ερμηνεύσει κλασικά αγαπημένα κομμάτια των American Music Club, όπως τα 'Western Sky', 'Blue and Grey Shirt' και 'Johnny Mathis' Feet', αλλά και υλικό από τους προηγούμενους προσωπικούς δίσκους του. Επίσης, θα παρουσιάσει νέο υλικό από το καινούργιο άλμπουμ του, που ηχογραφεί αυτήν την περίοδο.
Ο Mark έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Το 2002 ηχογράφησε στη χώρα μας το άλμπουμ του 'The Ugly American', το οποίο περιλάμβανε νέες ερμηνείες τραγουδιών των American Music Club, παιγμένες από Έλληνες μουσικούς της ρεμπέτικης σκηνής. Ο Μανώλης Φάμελλος, ο οποίος συμμετείχε ως μουσικός, ανέλαβε και την παραγωγή του δίσκου. Το άλμπουμ ανακηρύχθηκε από το UNCUT ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων 30 ετών.
American Music Club - Western Sky
https://www.youtube.com/watch?v=w0mEcyQ3VH0
Στο τελευταίο του σόλο άλμπουμ, 'Hey Mr Ferryman', είχε παραγωγό τον Bernard Butler (Suede, Duffy) και θεωρήθηκε ένα από τα κορυφαία της καριέρας του. Το UNCUT έγραψε «ο Eitzel στην πιο αιχμηρή και αυθεντική του εκδοχή», ενώ το Q Magazine έγραψε ότι είναι «το καλύτερο άλμπουμ του εδώ και χρόνια». Το Pitchfork είχε γράψει για εκείνον:
«Αν η φωνή του Leonard Cohen διηγείται την πορεία του χρόνου που περνά και του Levon Helm την απώλεια όσων αγαπάς, τότε η φωνή του Eitzel μιλά για τους δύσκολους δρόμους που ακολουθούμε αναζητώντας τον εαυτό μας.»
Αν υπάρχει ένας τρόπος να μιλήσεις για την αγάπη, την απογοήτευση, τις μικρές στιγμές που μοιάζουν αιώνιες, τότε ο Mark Eitzel τον βρήκε. Δεν υπήρξε ποτέ σταρ – και δεν το ήθελε. Ήθελε απλώς να τραγουδήσει για όσους χάνονται στη σκιά, για εκείνους που ερωτεύονται δυνατά και φεύγουν σιωπηλά, για όσους ξέρουν πως η ζωή είναι ένα τραγούδι που παίζει ξανά και ξανά, πάντα με μια νέα ρωγμή στη μελωδία.
Το 2025 επιστρέφει στην Ευρώπη με νέες και παλιές μελωδίες, σαν καρτ-ποστάλ από μια ζωή γεμάτη ιστορίες. Δεν έχει σημασία αν οι αίθουσες είναι γεμάτες ή αν τον ακούν μόνο λίγοι μυημένοι. Η φωνή του θα συνεχίσει να τραγουδά για όσους ξέρουν πως η θλίψη μπορεί να είναι όμορφη, πως η ελπίδα δεν χρειάζεται να φωνάζει, και πως, μερικές φορές, ένα τραγούδι αρκεί για να κρατήσει όλο το βάρος του κόσμου.
Ο Mark Eitzel δεν είναι απλώς ένας τραγουδοποιός· είναι ένας αφηγητής ιστοριών, ένας καλλιτέχνης που βρίσκει ποίηση στη μελαγχολία. Ως frontman των American Music Club, του συγκροτήματος που έδωσε φωνή στους χαμένους και τους ρομαντικούς, αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης με πορεία τεσσάρων δεκαετιών, έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μουσικό σύμπαν. Ο Guardian τον χαρακτήρισε «τον σπουδαιότερο εν ζωή Αμερικανό στιχουργό», ενώ το Rolling Stone τον βράβευσε το 1991 ως Τραγουδοποιό της Χρονιάς.
Η μουσική του Mark Eitzel είναι ένα ταξίδι στη λεπτή γραμμή μεταξύ απώλειας και ομορφιάς, ένα συγκινητικό χρονικό της επιθυμίας και της εφήμερης μαγείας της ζωής. Είτε μέσα από τις κινηματογραφικές συνθέσεις των American Music Club, είτε μέσα από την εσωστρεφή ατμόσφαιρα της προσωπικής του δουλειάς, δημιουργεί τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, που μιλούν σε όσους ξέρουν πως η θλίψη μπορεί να είναι γοητευτική, πως η αγάπη δεν χάνεται αλλά μεταμορφώνεται, και πως, στο τέλος της ημέρας, αυτό που μένει δεν είναι παρά μια μελωδία που συνεχίζει να αντηχεί μέσα μας.
American Music Club - Myopic Books (Live Version)
https://www.youtube.com/watch?v=8suyPLm6AaU
Ο Mark Eitzel είναι ο ποιητής των αθέατων κόσμων, των κόσμων που ψιθυρίζει ο άνεμος και δεν αγγίζει το φως, των κόσμων που κρύβονται ανάμεσα στις νότες, των κόσμων της φαντασίας που ανθίζουν μόνο στη σιωπή.
https://www.markeitzel.com/
Facebook | instagram | youtube | bandcamp | spotify
Πληροφορίες Εισιτηρίων
Τιμές Εισιτηρίων
Οι τιμές εισιτηρίων ξεκινούν από 15 ευρώ
Σημεία Προπώλησης
Ηλεκτρονικά: more.com
τηλεφωνικά 211 7700 000
more spots
Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης
Tiki Bar
Φαλήρου 15, 117 42, Αθήνα
210 9236 908
