Η επιστροφή μιας ψυχής – Μια παράσταση ιαπωνικού θεάτρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Jiai「慈愛」- Η επιστροφή μιας ψυχής
του Akihiko Yamamoto

Μια παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Noh
την Κυριακή 7 Ιουλίου στο Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά

 

Δείτε το τρέηλερ εδώ

Το Εθνικό Θέατρο και η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας, καλωσορίζουν στην Ελλάδα, την Κυριακή 7 Ιουλίου στο Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά, τον ιαπωνικό θίασο Yamamoto Noh Theatre για μια μοναδική παράσταση ιαπωνικού θεάτρου Noh.


Για το ιαπωνικό θέατρο
Noh

Το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Noh γεννήθηκε πριν από περίπου 700 χρόνια  και αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο εκλεπτυσμένες δραματικές τέχνες στον κόσμο. Έχει τις ρίζες του σε μουσικά και χορευτικά δρώμενα που επιτελούνταν στις ιερές τελετουργίες και γιορτές της αρχαίας Ιαπωνίας, ενώ αργότερα εξελίχθηκε στην επίσημη τελετουργική τέχνη της αυλής των στρατιωτικών ηγεμόνων Shogun. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση των αξιών της τάξης των σαμουράι όσο και της πολιτιστικής ταυτότητας της Ιαπωνίας. Το Yamamoto Noh Theatre ιδρύθηκε το 1927, αποτελεί το παλαιότερο θέατρο Noh στην Osaka και κύριος στόχος του είναι να παρουσιάσει το Noh ως μια κλασική αλλά ζωντανή μορφή τέχνης, τηρώντας αυστηρά τις παραδόσεις του.


Για την
Jiai「慈愛」- Η επιστροφή μιας ψυχής

Ο σκηνοθέτης και βασικός πρωταγωνιστής του Yamamoto Noh Theater, Akihiko Yamamoto, παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο Jiai「慈愛」- Η επιστροφή μιας ψυχής. Μια συναρπαστική δημιουργία που διακρίνεται από τα δομικά στοιχεία ενός έργου Noh:  τη δυσκολία κατάκτησης της σωματικής φόρμας, του τραγουδιού και της αρχαίας ιαπωνικής γλώσσας.

«Jiai»  (Η επιστροφή μιας ψυχής)

Ο Suwa-no-Yataro, στην πόλη Naniwa, οργανώνει επιμνημόσυνη δέηση για την 13η επέτειο θανάτου του παιδιού του. Εν τω μεταξύ, στο Kyoto, μια μητέρα γιορτάζει τα 13α γενέθλια του γιου της. Όταν ο γιος απροσδόκητα επαναφέρει στη μνήμη του την προηγούμενη ζωή του, θα αναφερθεί στον πατέρα του με το όνομα Suwa-no-Yataro. Η μητέρα και το παιδί ξεκινούν ένα ταξίδι στη Naniwa για να τον αναζητήσουν και φτάνουν στον ναό, όπου ο Yataro θρηνεί τον εκλιπόντα υιό του. Αναγνωρίζοντας τον Yataro, το αγόρι κατακλύζεται από βαθιά συγκίνηση που οδηγεί σε επανασύνδεση μαζί του. Ωστόσο, και οι δύο έχουν επίγνωση της εφήμερης φύσης της επανένωσής τους και, καθώς οι δρόμοι τους χωρίζουν, κρατούν ζωντανή μέσα τους τη βαθιά αγάπη και τη στοργή που νιώθουν ο ένας για τον άλλον.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, θα παρουσιαστεί μέρος του έργου Noh «Η πέτρινη γέφυρα» (Shakkyo).

«Shakkyo» (Η πέτρινη γέφυρα)

 

Ο εορταστικός χορός των θρυλικών θηρίων shishi στο έργο Noh «Η πέτρινη γέφυρα» (Shakkyo), παρουσιάζεται συχνά ως αυτόνομη παράσταση. Η σκηνή αυτού του χορού πραγματοποιείται στη μυστηριώδη πέτρινη γέφυρα Shakkyo, η οποία συνδέει το γήινο βασίλειο των ανθρώπων και την ιερή γη του Bodhisattva Monju. Στολισμένη με ανθισμένες παιώνιες, η γέφυρα αυτή φυλάσσεται από δύο μυθικά θηρία shishi (συνδυασμός σκύλου και λιονταριού). Μέσα σε αυτό το γραφικό τοπίο, τα θηρία χαριεντίζονται και τελικά εκτελούν έναν μεγαλοπρεπή χορό, ευλογώντας όλους όσοι παρακολουθούν την παράσταση με καλή τύχη και μακροζωία.

 

2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας

Η παράσταση πραγματοποιείται κατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα  και το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο εορτασμού του 2024 ως Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Η ανακήρυξη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ιαπωνίας-Ελλάδας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την 125η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών. Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μέσω ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα λάβει χώρα και στις δυο χώρες.

Σκηνοθεσία: Akihiko YAMAMOTO

Σχεδιασμός Φωτισμού: Takayuki FUJIMOTO

Διεύθυνση Σκηνής: Tadanori KUROTOBI

Οργάνωση Παραγωγής: Yoshie YAMAMOTO

Εκτέλεση Παραγωγής: Petko SLAVOV

Ερμηνεύουν: Akihiko YAMAMOTO, Noboru YASUDA, Noriyuki MORIYA, Motoharu TANAKA, Norihiko UMEWAKA, Fumihisha ONISHI, Tomohide FURUTA, Toru TANAKA, Kazuo IMAMURA, Ryosuke IDO, Yuki KASADA, Atsushi SAITO,  Yoshiaki YAMAMOTO

Ημέρα: Κυριακή 7 Ιουλίου
Χώρος: Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά (Πειραιώς 52, Ταύρος)
Ώρα: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 10€ εκπτωτικό (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, άνω των 65, ΑμεΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr & 210 72 34 567

Πληροφορίες: n-t.gr

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην ιαπωνική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η εμφάνιση του YAMAMOTO NOH THEATRE στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της JT International Hellas.

Φωτογραφίες ©Yamamoto Noh Theatre

Τρέηλερ εδώ