Η “Αεροσυνοδός” Λένα Παπαληγούρα σάρωσε τα βραβεία στο Σιάτλ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην AirHostess-737, του Θανάση Νεοφώτιστου, το μεγάλο βραβείο του 49ου Φεστιβάλ του Σιάτλ και η πρόκριση για υποψηφιότητα στα Όσκαρ του 2024!

«AirHostess-737», η τελευταία μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, με την Λένα Παπαληγούρα, συνεχίζει την πτήση της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και «φλερτάρει» με τα Όσκαρ του 2024! Επόμενη στάση: Palm Springs & Asia Short Shorts!

H ταινία μόλις κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του σημαντικού 49ου Φεστιβάλ του Σιάτλ. Σύμφωνα με την επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ του Σιάτλ: «αγαπήσαμε την καινοτόμο και κλειστοφοβική απεικόνιση του πόνου στα δόντια, του άγχους και του διαμέσου των γενεών  τραύματος μιας αεροσυνοδού που αναπόφευκτα την οδηγούν πίσω στη μήτρα. Επιστρέφει λίγο ταλαιπωρημένη, εμφανισιακά, αλλά χαμογελάει ακόμα». Το βραβείο του συγκεκριμένου φεστιβάλ τοποθετεί την ταινία στη μεγάλη λίστα ταινιών μικρού μήκους, από την οποία θα προκύψει η υποψήφια πεντάδα για τα Όσκαρ του 2024.

Συναντώντας  παγκόσμια αναγνώριση, η Αεροσυνοδός έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας με την πρεμιέρα της στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνεχίζοντας  με την τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, την  υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2023, την συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Sundance, το βραβείο στο  45ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand. Έχει διαγωνιστεί σε περισσότερα από 60 διεθνή φεστιβάλ με σημαντικές διακρίσεις (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας).

Η Λένα Παπαληγούρα από την άλλη σπάει όλα τα ρεκόρ, με 7 βραβεία καλύτερης ερμηνείας σε ταινία μικρού μήκους, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του Vimeo στο φεστιβάλ του Sundance, του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, και του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Το ταξίδι όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς η Βανίνα προσγειώνεται τώρα, στα διαγωνιστικά τμήματα του 26ου Palm Springs Festival, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους της Αμερικής, του 25ου Short Shorts Asia, του μεγαλύτερου φεστιβάλ του είδους της Ασίας και του 38ου Φεστιβάλ Jove στην Ισπανία.

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

 

Γνωρίσαμε το Θανάση Νεοφώτιστο μέσω του Χρυσού Διόνυσου για την ταινία «Προσευχή» στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, ενώ ακολούθησαν πρεμιέρες σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου για τις επόμενες ταινίες του: 75o Φεστιβάλ Βενετίας για την «Λεωφόρο Πατησίων», 44o Φεστιβάλ Τορόντο για το «Route-3», 43o Φεστιβάλ Frameline για τα «Σπινθηροβόλα  Κεράκια», και μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία στη συνέχεια με σημαντικά βραβεία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η «Airhostess-737» ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για ένα δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή (Λεωφόρος Πατησίων, Route-3, Airhostess-737). Βρισκόμενος στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια», ελπίζει όλοι να απογειωθούμε με το αεροπλάνο της AirHostess!

Η ταινία, με παραγωγό την Ιωάννα Μπολομύτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα, γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας, και ο δείκτης δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς για τις ανάγκες της χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα σκηνικό αεροπλάνου! Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα σε έναν απαιτητικό και διαφορετικό ρόλο, ενώ σε έναν συμβολικό ρόλο, ως μητέρα (η φωνή της) , συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

CREDITS

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας

Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)

Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C

Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης

Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς - Παντελής

Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών

Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα

Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου

Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES

  • Hashtag:

#Airhostess737 #Airhostess737Film

  • Social (Facebook/Instagram):

@airhostess737film

  • Website:

www.airhostess737film.com

  • More Info Seattle:

https://www.siff.net/blog/siff-2023-award-winners

  • Trailer Links:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=mVtLJ2SgM60

Vimeo:  https://vimeo.com/737880526