Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Νεκρή η Λούλη Ψυχούλη!


Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου η αρχιμουσικός και πρόεδρος του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum Λούλη Ψυχούλη.

Γεννημένη στην Αθήνα όπου φοίτησε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο (τις τελευταίες στο Ελληνικό Σχολείο στο Παρίσι). Απέκτησε δίπλωμα σολίστ πιάνου από το Εθνικό Ωδείο και μετεκπαιδεύτηκε στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού ενώ αργότερα σπούδασε στην Βιέννη ως υπότροφος του Αυστριακού Κράτους.

Το 1974 ίδρυσε από κοινού με την Αννα Κουκουράκη το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum του οποίου υπήρξε πρόεδρος από την έναρξή του. Σκοπός του σωματείου υπήρξε εξαρχής η προώθηση και προβολή της μουσικής παιδείας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Με τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (1977) το «Athenaeum» αφιερώθηκε εξ΄ολοκλήρου στην διατήρηση της μνήμης και δόξας της μεγάλης Ελληνίδας.

Οι μέχρι τότε Διεθνείς Μουσικοί Διαγωνισμοί στην Οπερα, Ορατόριο-Lied και Πιάνο παίρνουν το όνομά της και πραγματοποιούνται στην Αθήνα ενώ παράλληλα θεσπίζεται και συναυλία στο Ηρώδειο στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Λούλη Ψυχούλη είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Μαρία Κάλλας» του Λος Αντζελες το 1998 και με το Βραβείο Απόλλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2006. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Β΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: tovima.gr