Τι «παίζει» στην Επίδαυρο αυτό το διήμερο (5&6/7);

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Της Δήμητρας Τσιαούση

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, συνεχίζεται το πρόγραμμα των παραστάσεων για την Παρασκευή 5 και το Σάβατο 6 Ιουλίου με δυνατές παρουσίες. Στην Μεγάλη Επίδαυρο παρουσιάζεται η τραγωδία Ικέτιδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού, όπου αποτελεί μια σύμπραξη των δυο Εθνικών Θεάτρων, Ελλάδας και Κύπρου. Στην Μικρή Επίδαυρο η σκηνοθέτης Σοφία Πάσχου με τους Patari Project βάζουν το μεγάλο στοίχημα της αναπαράστασης της Θεογονίας του Ησιόδου περί της αρχής του κόσμου, έχοντας έως τώρα μόνο επιτυχίες στο ενεργητικό τους!

Ικέτιδες Ευριπίδη

Σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Στην Επίδαυρο

5 και 6 Ιουλίου 2019

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Δύο Εθνικά Θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο ΘΟΚ, συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου. Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, τη πίστη και την αντοχή σε μια νέα μετάφραση από τον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη.

43 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 29 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που θα στηριχθεί στη συνεργασία καλλιτεχνών από τις δυο χώρες.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στο βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα.  Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Θησέα:  Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Συντελεστες

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Κινησιολογία: Μαρία Σμαγιέβιτς

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Συνεργάτης σκηνοθέτης Βασίλης Ανδρέου

Παίζουν (αλφαβητικά): Άννα Γιαγκιώζη, Κάτια Δανδουλάκη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κατερίνα Λούρα, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Σουγάρης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νιόβη Χαραλάμπους, Χάρης Χαραλάμπους

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι

Εμπνευσμένο από τη Θεογονία του Ησίοδου

Στην Μικρή Επίδαυρο

5 και 6 Ιουλίου 2019

Περιγραφή της παράστασης

Σε μια περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το «μηδέν», έχοντας για στήριγμα μόνο τους εαυτούς μας, βλέπουμε τον κόσμο να έχει όλο και περισσότερο την ανάγκη να κατανοήσει τις ρίζες του. Όπως τα μικρά, έτσι και τα «μεγάλα» παιδιά έχουν την ανάγκη να ακούσουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Ένα παραμύθι που δικαιολογεί όσα με το μυαλό δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Η Θεογονία είναι μια από τις πρώτες απόπειρες εξήγησης των καταβολών της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα από τα πρώτα μεγάλα παραμύθια. Η παράσταση θα επιχειρήσει με πρωτότυπο, σωματικό τρόπο αφήγησης, να συστήσει, ή να ξαναθυμίσει, ένα μεγάλο κείμενο του αρχαίου κόσμου και της παγκόσμιας διανόησης. Όπως ο Ησίοδος επιστρέφει στα πρώτα υλικά, τις πρώτες ρίζες του κόσμου, έτσι και η παράσταση χρησιμοποιεί σαν πρώτο υλικό και μέσο αφήγησης το ίδιο το σώμα, τις ιδιότητες και τις ικανότητές του. Ένα θέατρο που δεν στηρίζεται στα σκηνικά, στα κοστούμια και τους φωτισμούς. Ένα θέατρο που έχει στο επίκεντρο τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό, που στηρίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και στην εφευρετικότητα. Η παράσταση προτείνεται για το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, έναν χώρο που, από την πρότερη εμπειρία μου, λειτουργεί ως κανάλι απελευθέρωσης και απενοχοποίησης αφήγησης και νοημάτων.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία παράσταση ζωντανή, διασκεδαστική, συγκινητική, που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια είναι η δική μας Γη, ο δικός μας Ουρανός, το δικό μας Χάος.

Συντελεστές της παράστασης

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι

(Εμπνευσμένο απο τη Θεογονία του Ησιόδου)

Σύλληψη-ιδέα: Patari Project

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριάννα Πανά

Παίζουν (Αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης. Μουσικοί επι σκηνής: Σταμάτης Πασόπουλος, Νίκος Γαλενιανός

Βιογραφικό σημείωμα Σοφίας Πάσχου

Η Σοφία Πάσχου σπούδασε στη Δραματική Σχολή «Αρχή» και στη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το pedagogical training program στη LISPA και εντάχθηκε στο δυναμικό της σχολής. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Patari Project», με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «10cm up», «Οδύσσεια», «Ο Μπαλ στον αέρα», «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», «Μύτη», «Χιονάνοι». Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, με τις ομάδες Out of Chaos, Βabakas κ.ά. Έχει επίσης επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις: «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (ΚΘΒΕ) «Η δίκη του Κ» (Θέατρο Πόρτα), «Άφιξις» (Μικρή Επίδαυρος), «Καντίντ ή η αισιοδοξία» (Θέατρο Πόρτα), «Φάρεναιτ 451» (Φεστιβάλ Αθηνών), «Βάτραχοι» (Φεστιβάλ Επιδαύρου), κα. Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια σε παιδιά, εφήβους και ηθοποιούς. Είναι εξωτερική συνεργάτης του εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, του London Bubble και του BE-Festival. Έχει επίσης διδάξει στις σχολές BSA (Birmingham School of Acting) και στο National Theatre της Αγγλίας.