Γιατί αποφασίστηκαν εκλογές στις 21 Μαΐου – Στις 2 Ιουλίου η δεύτερη κάλπη – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την διεξαγωγή των εκλογών στις Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πως φτάσαμε στην 21η Μαΐου

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου αντί για τις 28 Μαΐου ελήφθη καθώς συνεκτιμήθηκαν η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι υποχρεώσεις της χώρας καθώς στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι είναι η 2α Ιουλίου. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική να γίνουν ακόμα και στις 25 Ιουνίου καθώς θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές και θα υπάρχει μόνο η εξέταση λίγων ειδικών μαθημάτων που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων.
«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το χρονοδιάγραμμα

Από εδώ και πέρα, η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της μέχρι την ημέρα που θα κλείσει για το Πάσχα, δηλαδή στις 11 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη). Το νομοσχέδιο με το οποίο θα πέσει η αυλαία θα είναι το ερανιστικό του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

H διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει έως τις 22 Απριλίου όταν θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στην είσοδο της Βουλής.

Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακηρύξει τους εκλογικούς συνδυασμούς και να αποφασίσει εάν ο φυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες».

Δείτε όλη την εισήγηση του πρωθυπουργού

br