Ανασχηματισμός «ώρα μηδέν» – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φουντώνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι θέμα ωρών, με πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η διαδικασία της νέας κατανομής των χαρτοφυλακίων ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σήμερα, Παρασκευή (04/11/2016).

Τις νέες φήμες αναζωπύρωσε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου αμέσως μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των τριών τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσπάσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αρέσκεται να αιφνιδιάζει και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και σήμερα το πρωί ή το μεσημέρι.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα έχει γεμίσει με ονόματα και απομένουν οι τελευταίες… πινελιές για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Βασικό επιχείρημα όσων εισηγούνται την επίσπευση των αλλαγών στην κυβέρνηση, είναι πως πλέον ένας ανασχηματισμός που έχει προαναγγελθεί – και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως δομικός (απ’ την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη) – έχει «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία των υπουργών κι έχει παραλύσει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να σηματοδοτήσει αφενός την ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου το πέρασμα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Σκουρλέτης κι… οι άλλοι

Όπως είναι φυσικό, ήδη από χθες έχει φουντώσει και η ονοματολογία για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος με τις κινήσεις του έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού. Ο κ. Σκουρλέτης «μπλόκαρε» χθες επένδυση στις Σκουριές αποθαρρύνοντας τον Καναδό επιχειρηματία. Παράλληλα, με νέες δηλώσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, πηγαίνοντας κόντρα στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, οι πληροφορίες αναφέρουν:

– Στη θέση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία φαίνεται να μετακινείται απ’ τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου αλλά να παραμένει στην κυβέρνηση, ακούγονται ο Σωκράτης Φάμελλος αλλά κι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

– Ο Γιώργος Σταθάκης μετακινείται στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών, ενώ ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας θα μείνει πιθανότατα εκτός κυβέρνησης.

– Στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα τοποθετηθεί κάποιο πρόσωπο που χαρακτηρίζεται «έκπληξη»…

– Απ’ την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα απομακρυνθούν επίσης οι Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Μάρδας, ενώ «παίζεται» και ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

– Αμετακίνητος παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

– Ο Νίκος Παππάς, παρά τον σφοδρότατο πόλεμο που δέχεται και απ’ την αντιπολίτευση, παραμένει στην κυβέρνηση, και μάλιστα ισχυροποιημένος.

– Ο Φώτης Κουβέλης μάλλον μπαίνει στη νέα κυβέρνηση. Ακούγεται ή για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή (έκπληξη) για το Παιδείας, αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να μετακινήσει από εκεί το Νίκο Φίλη, λόγω και των τεταμένων σχέσεών του με την Εκκλησία.

– Στην κυβέρνηση – και μάλιστα σε κομβική θέση – θα τοποθετηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, στενή συνεργάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr