Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν ήρθε ακόμα το κύμα ακρίβειας. Οι καταναλωτές ξοδεύουν, άρα έχουν»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Δεν μου αρέσει η διαρκής μεμψιμοιρία. Να βλέπουμε τη θετική πλευρά της Ελλαδίτσας μας. Πάει καλά η Ελλάδα μας. Έχει αντεπεξέλθει καλά σε πρωτοφανείς και δύσκολες συνθήκες».

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη το κύμα ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, καθώς «οι καταναλωτές ξοδεύουν, άρα έχουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, που επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Σεπτέμβριος του 2021, ήταν από τους μήνες με την υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση των τελευταίων ετών, ενώ εάν κάποιος ρωτήσει τους εμπόρους, θα πουν ότι «πήγαν καλά».

«Όπως μας λένε οι καθημερινοί μας έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ, το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, γιατί δεν το ξέρω. Λέω ότι σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει» υπογράμμισε μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

«Άρα έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν, για να ξοδεύουν, πάει να πει ότι έχουν. Μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί και μία αγορά που βάσει της Eurostat, αφήστε τι λένε οι δικές μας υπηρεσίες, έχει πληθωρισμό τον τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να προβλέψει απολύτως τις κινήσεις διεθνούς πληθωρισμού, αλλά σε βασικές πρώτες ύλες καταγράφεται μια πλήρως αντίστροφη πορεία διεθνώς, που αποτελεί πρόδρομο δείκτη γιατί μετά ακολουθεί ο πληθωρισμός γενικά.

«Αν εξαιρέσεις ενέργεια και ναύλα αντιστρέφεται η φρενήρης άνοδος, έχει ανακοπεί ή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη» εξήγησε και συμπλήρωσε πως η πανδημία διατάραξε τον οικονομικό κύκλο και προφανώς υπάρχει φόβος, αλλά «δεν πιστεύω πως θα έχουμε πληθωρισμό δεκαετίας, θα εξομαλυνθεί σε λίγους μήνες».

Έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει πως πάντα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν και η κυβέρνηση είναι από πάνω, επαναλαμβάνοντας πως σήμερα η ακρίβεια είναι φόβος για μέλλον και όχι πραγματικότητα του παρόντος.

Διευκρίνισε ακόμη πως με βάση τιμές του 2020 «θα δεις μεγάλες διαφορές» και εκεί μπορείς να στηρίξεις ένα «αφήγημα για ακρίβεια», όμως πέρσι «υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός γιατί η κοινωνία ήταν κλειστή και είναι λάθος να έρχεται ως έτος αναφοράς γιατί δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος».

Με το 2019 δεν υπάρχουν διαφορές, σύμφωνα με τον «γαλάζιο» υπουργό, με εξαίρεση τα καύσιμα και την ενέργεια που υπάρχει ένα διαφορετικό παγκόσμιο πρόβλημα.

«Αν συγκρίνεις μια χρονιά που είχες καραντίνα και αρνητικό πληθωρισμό, δηλαδή οι τιμές ήταν προς τα κάτω, και μετά την επιστροφή τιμών στην κανονικότητα του 2019, θα δεις αύξηση. Αλλά είναι λογικό να πηγαίνουν οι τιμές συνεχώς προς τα κάτω; Ανοίξαμε την οικονομία, που επέστρεψε στην κατάσταση του 2019 και αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές. Είναι φυσικό φαινόμενο με εξαίρεση την ενέργεια» ανέφερε.

Επιπροσθέτως, δήλωσε περήφανος που η ελληνική αγορά έχει λειτουργήσει υποδειγματικά με την πανδημία, όταν ορισμένες χώρες πιο οργανωμένες είχαν «ουρές και φασαρίες», ενώ μετά από συσκέψεις με σούπερ μάρκετ, διαβεβαίωσε πως τα αποθέματα είναι υπέρ επαρκή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.

«Όταν υπάρχει έλλειψη αγαθών αυξάνονται οι τιμές, η αγορά μας δουλεύει και πρέπει να είμαστε περήφανοι» σημείωσε μεταξύ άλλων.

br