Kοσμοϊστορικές εξελίξεις! Συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Από την άμυνα μέχρι τα ναρκωτικά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πώς η ανταλλαγή πληροφοριών Ελλάδας-Σ.Αραβίας επέφερε μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις ναρκωτικών της Χεζμπολάχ.

Η βοήθεια που προσφέρθηκε πρόσφατα στις ελληνικές αρχές από την υπηρεσία ναρκωτικών της Σαουδικής Αραβίας (GNDC / SA), κάτι που οδήγησε στην ανακάλυψη μιας τεράστιας αποστολής επεξεργασμένης κάνναβης στο λιμάνι του Πειραιά, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην επέκταση των διμερών συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ριάντ, αναφέρει το Arabnews.

Οι δύο χώρες έχουν δείξει προθυμία να ενισχύσουν τους αμυντικούς τους δεσμούς, αλλά αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι η συνεργασία σε ζητήματα πληροφοριών μπορεί να είναι κρίσιμη.

«Η βοήθεια που παρέχει η Σαουδική Αραβία στις ελληνικές αρχές για την κατάσχεση τόνων κάνναβης δείχνει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών πληροφοριών για κοινούς σκοπούς», δήλωσε ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Begin-Sadat για Στρατηγικές μελέτες στο Arab News.

Το ΣΔΟΕ, δήλωσε ότι τα ναρκωτικά αποκαλύφθηκαν μετά από ενημέρωση από την Αμερικανική Υπηρεσία για την Επιβολή Ναρκωτικών. Το εμπορευματοκιβώτιο αποστολής, του οποίου το καταχωρημένο περιεχόμενο ήταν τρεις βιομηχανικές μηχανές παρασκευής κέικ, έφτασε δια θαλάσσης από τον Λίβανο στις 14 Απριλίου. Είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει σιδηροδρομικώς προς Μπρατισλάβα στην Σλοβακία λίγες μέρες αργότερα, περνώντας από Σκόπια, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Οι ελληνικές αρχές εισέβαλαν στο εμπορευματοκιβώτιο στις 16 Απριλίου και αποκάλυψαν 4,3 τόνους επεξεργασμένης κάνναβης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα κατασχεθέντα ναρκωτικά είχαν δυνητική αξία 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές και οι Σαουδαραβικές αρχές συνεργάστηκαν για την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών που μεταφέρθηκαν από τον Λίβανο. Τον Ιανουάριο του 2020, η ελληνική ομάδα οικονομικών εγκλημάτων συνεργάστηκε με την GNDC / SA για να αποκαλύψει σχεδόν 1,3 τόνους επεξεργασμένης κάνναβης που ήταν κρυμμένη σε ένα εμπορευματοκιβώτιο στον Πειραιά με προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης.

Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών αλλάζουν συνεχώς τις τακτικές τους για να βγούν μπροστά από τις ομάδες κατά των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.

"Η Ελλάδα παραδοσιακά απολαμβάνει θερμές σχέσεις με αραβικές χώρες», δήλωσε ο κ.Τζογόπουλος και πρόσθεσε: «Από αυτή την άποψη, οι δεσμοί με τις χώρες του Κόλπου και με τη Σαουδική Αραβία έχουν ενισχυθεί και πρόσφατα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ. Η φύση της αναπτυσσόμενης συνεργασίας επιτρέπει στις δύο χώρες να ξεκινήσουν διάφορα έργα κοινού ενδιαφέροντος",

Η συνεργασία έρχεται ως μια φυσική συνέχεια των αμυντικών δεσμών. Τον Μάρτιο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα πληρώματά τους και οι τεχνικοί υποστήριξης έφτασαν στο ελληνικό νησί της Κρήτης για να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη κοινή αεροπορική άσκηση, Falcon Eye 1, πάνω από τη Μεσόγειο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ριάντ, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος Patriot-2 (συνοδευόμενο από 130 άτομα) για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της ενεργειακής υποδομής της Σαουδικής Αραβίας, που στοχεύει επανειλημμένα σε επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων και drone από το Ιράν.

Πηγή: pentapostagma