Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Είμαι υπερήφανος για τους χειρισμούς μου – «Έκανα το καθήκον μου»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε αναλυτικό απολογισμό της υπουργικής του θητείας και των χειρισμών του για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου προχώρησε ο κ. Νίκος Παππάς επιχειρώντας να αποκρούσει τα στοιχεία της δικογραφίας και την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «Καλογρίτσας gate».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τον δικό του νόμο ρυθμίστηκε για πρώτη φορά το ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων εξασφαλίζοντας για το Ελληνικό Δημόσιο ποσό τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επιλογή της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αναγκάσει τους καναλάρχες να πληρώσουν τους έθεσε στο στόχαστρο.

Ο κ. Παππάς μιλώντας παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «υπερήφανος που ανεβαίνω στο βήμα με αφορμή την διάτρητη και προσβλητική πρόταση της ΝΔ. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στις ιδέες μου και το κόμμα που έχω την τιμή να υπηρετώ».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τον θίγει η κατηγορία της δωροληψίας κατά συρροή και κατ εξακολούθηση και επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας για «φάμπρικα» την οικογένεια Μητσοτάκη. Προχώρησε μάλιστα σε σειρά προειδοποιήσεων και απειλών για όσα θα συμβούν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ξανά την εξουσία.

«Η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για συκοφαντίες πλησιάζει», «να προσέχετε ποιες πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετείτε», «Να έχετε το νου σας για το τι πολιτικό προηγούμενο θεμελιώνετε» ειπε μεταξύ άλλων.

«Τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ναρκοθετημένο πεδίο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών εξασφαλίζοντας για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Τότε θα έπρεπε να έχουμε προβλέψει ότι εγώ και το κόμμα μας θα εγκαλούμασταν γι αυτό ακριβώς το πράγμα. Είχατε επι 10ετίες λερωμένη την φωλιά σας με τρόπο που θα σας ανάγκαζε να κινηθείτε εναντίον μας. Για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε χρήματα αλλά κέρδισε. Εμείς εφαρμόσαμε το Σύνταγμα όταν εσείς το παραβιάζατε» είπε ο κ. Παππάς.

Ο ιδιος υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ αποτελεί «προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού και της εθελοδουλίας και του θράσους της ΝΔ».

«Τα έφερε η τύχη που η συζήτηση διεξάγεται σε ημέρα που σημαδεύεται από αρνητικό ρεκόρ με διασωληνωμένους και τις φήμες να αναφέρουν ότι θα μετρήσουμε σήμερα 4 χιλ κρούσματα. Την ίδια ώρα σκάνε υποθέσεις σκανδαλώδεις. Θα έρθει η ώρα που αυτά θα ελεγχθούν αναλυτικά. Κάνετε σήμερα μια διαδικασία επειδή τολμήσαμε να εισπράξουμε ότι εσείς δεν τολμήσατε ποτέ. Να έχετε το νου σας για το τι πολιτικό προηγούμενο θεμελιώνετε» είπε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Παππάς είπε ότι η υπόθεση αφορά την ιδιωτική αντιδικία δύο επιχειρηματιών κατηγορώντας την ΝΔ ότι έσπευσε να υιοθετήσει τα επιχειρήματα του κ. Καλογρίτσα.

Αναφορικά με τον γνωστό εργολάβο είπε «Η ΝΔ πιάνεται από τα μαλλιά ενός αποτυχόντα στο διαγωνισμό ο οποίος καταθέτει σειρά ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών 4 χρόνια μετά τον διαγωνισμό. Ο εν λόγω αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό γιατί δεν κατέβαλε την πρώτη δόση. Τα 3 εκατ. ευρώ που είχε δώσει ως εγγυητική δεσμεύτηκαν . Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε;».

Στην συνέχεια ο ίδιος έκανε μια ιστορική διαδρομή για το ελληνικό τοπίο στην ιδιωτική τηλεόραση από το 1989 εως και σήμερα.

«Στις 25 Ιανουαρίου 2015 είχαμε την πολιτική αλλαγή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση και σταματήσανε οι παρατάσεις. Ποια η κατάσταση που παραλάβαμε; Μη αδειοδότηση των ιδιωτικών σταθμών. Μια σκόπιμη εκκρεμότητα στην οποία το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να εκβιάζει τους επιχειρηματίες. Τι άλλο είχαμε; υπερχρεωμένα κανάλια. Τέλη συχνοτήτων ανείσπρακτα. Παραλάβαμε την ΕΡΤ κλειστή» είπε.

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμιση το ζήτημα των αδειών, άνοιξε ξανά την ΕΡΤ και εισέπραξε τον φόρο διαφήμισης για να προσθέσει «Αντι να ζητήσετε συγγνώμη για τα χρόνια απραξίας στήνετε μια κακόγουστη φάρσα καθοδηγούμενοι από εθελοδουλία. Κατευθύνεστε από κέντρα ιδιωτών. Περιλαμβάνετε μόνο όσα σας διευκολύνουν παρακάμπτοντας τις αντιφάσεις Καλογρίτσα και τις μαρτυρίες άλλων προσώπων… Αγνοήσατε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Ελβετίας και του ελληνικού εφετείου που λεει ότι η απόφαση είναι εκτελεστή και διαψεύδει τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα».

Αναφορικά με την πορεία του χρήματος είπε «Διάβασα και κάποια πιπεράτα. Να διερευνηθεί λέει η διαδρομή του χρήματος. Τα χρήματα που κατέθεσαν για τον διαγωνισμό οι εταιρείες που μετείχαν ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν θέλετε λοιπόν μάρτυρα να φέρετε τον κ. Στουρνάρα. Εμείς είχαμε ζητήσει οι εγγυητικές επιστολές να είναι από ελληνικά ή ευρωπαϊκά ιδρύματα. Εκεί ο ρυθμιστής έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο». Παράλληλα, διέψευσε ότι ποσό 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την δημιουργία της εφημερίδας Documento.

Ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ότι την περίοδο που ήταν υπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματίες του τηλεοπτικού κλάδου.

«Ολους τους έχω δει. Τους Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Κυριακού, Σαββίδη, Αλαφούζο, Κοντομηνά, Βρυώνη. Ολοι ζητούσαν να μην μπει άλλος στην αγορά. Να μην γίνει αδειοδότηση. Όταν κατάλαβαν ότι εμείς θα προχωρήσουμε ζήτησαν να γίνει αδειοδότηση αλλά όχι διαγωνισμός. Όταν κατάλαβαν ότι εμείς θα συνεχίσουμε ζήτησαν να γίνει διαγωνισμός αλλά χωρίς τίμημα ή με χαμηλό τίμημα. Μετά τον διαγωνισμό όσοι πήραν άδεια είπαν ότι η διαδικασία ήταν εξαιρετική ενώ οι υπόλοιποι ότι πρέπει να πάω στην εξορία» είπε και πρόσθεσε «στο τέλος προέκυψαν δύο επιχειρηματίες με άδεια αλλά χωρίς κανάλι και δύο επιχειρηματίες με κανάλι αλλά χωρίς άδεια. Και έγιναν συναντήσεις για συνεργασίες και ενθαρρύναμε αυτές τις συναντήσεις».

Ο πρώην υπουργός επέμεινε στην ορθότητα της αποδοχής των περίφημων βοσκότοπων ως επαρκές περιουσιακό στοιχείο επικαλούμενος δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενες επενδύσεις στην Ιθάκη.

«Το Δημόσιο χάνει λεφτά από τις απευθείας αναθέσεις της κυρίας Νικολάου, από την Τράπεζα Πειραιώς, από τον Ερημίτη και από την «Χρυσός» στην Χαλκίδα. Χάνει από την παράδοση των δεδομένων και μεταδεδομένων στην Cisco» είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ για να προσθέσει «Μιλάτε και για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ας ρωτήσουμε τον κ. Πέτσα για τα εκατομμύρια που έδωσε ώστε τα κανάλια να τον δείχνουν να κουρεύεται. Είμαι προσωπικά πολύ θιγμένος γιατί αν θέλετε να μιλήσουμε για δωροληψίες να μας φέρετε εδώ τον Χριστοφοράκο να μας πει τι έγινε στις 356 επαφές του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η φάμπρικα είναι οικογενειακή. Α και κλείνοντας. Ξέρετε ποιον άλλο να ρωτήσουμε; Τον Μητσοτάκη και τον Αλαφούζο μήπως έχουν αφηγήσεις για τους πατεράδες τους. Μου είχε δείξει ο πατέρας μου συνέντευξη του Αλαφούζου στην Ελευθεροτυπία. Εκεί έλεγε ότι ήταν φίλος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά μετά τσακώθηκαν γιατί του ζητούσε συνέχεια λεφτά. Τοτε είχε βγάλει και μια επιταγή από την City Bank. Η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες πλησιάζει».

ΠΗΓΗ: protothema.gr