Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έσχατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς – «Αλλιώς θα εισηγηθώ επίταξη»

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έσχατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς – «Αλλιώς θα εισηγηθώ επίταξη»


Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την επίταξη υπηρεσιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων στη χώρα, από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.465, ενώ σε 630 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πιστοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Στην Αττική οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι Διοικητές των νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μια συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη κρίση», τόνισε, λέγοντας πως «κλειδί» αποτελεί η απρόσκοπτη εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού.

«Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών».

«Το τέλος της κρίσης είναι κοντά»

«Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη», είπε ο υπουργός και εξήγησε πως σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τον μήνα Απρίλιο, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των εμβολίων της Johnson & Johnson που θα καθοριστεί για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Όπως υπενθύμισε, στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στις 26 Μαρτίου, ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 70-74 ετών. Στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τις ηλικίες 65-69.

Έσχατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για στήριξη του ΕΣΥ

«Όπως ξέρετε, μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη μάχη, να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα», συνέχισε.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

Υπενθυμίζεται ότι σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κορωνοϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός. Σήμερα, Τετάρτη, ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κορωνοϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Παραχωρούνται 550 κλίνες στην Αττική από ιδιωτικά νοσοκομεία

Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group, 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών, 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική, 60 κλίνες-Covid με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική, 40 κλίνες-Covid με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ, και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουν στις 140.

ΠΗΓΗ: cnn.gr