Μητσοτάκης στο Reuters: Σωστή η απόφαση για συλλογική αγορά εμβολίων από Ε.Ε.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός

Tην απόφαση της Ε.Ε. να διαπραγματευτεί συλλογικά την αγορά των εμβολίων υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας πως οι μικρότερες χώρες της Ενωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν καλούνταν να διαπραγματευτούν μόνες τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν δεχθεί έντονη κριτική, με επίκεντρο τη διατάραξη της αλυσίδας παραδόσεων από την AstraZeneca.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή. «Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές», υποστήριξε ο κ. Μητοστάκης, προσθέτοντας: «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να διαφωνήσει σχετικά με την παράδοση των εμβολίων και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με την εν γένει ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, καθώς η χώρα έχει καταγράψει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση χρέους που διήρκεσε ολόκληρη δεκαετία.

Πηγή