ΚΙΚΙΛΙΑΣ: «Δεν υπάρχουν δυο συστήματα καταγραφής»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το έργο του υπουργείου υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας περίγραψε ο υπουργός υγείας Βασιλης Κικίλιας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση διπλασίασε της ΜΕΘ, προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δυο συστήματα καταγραφής.

«Το μητρώο COVID φτιάχτηκε λειτούργησε εν μέσω COVID. Ο ΕΟΔΥ η υπήρχε πριν το μητρώο covid. Τι είναι αυτό το μητρώο, είναι κάτι που μας ζήτησαν οι επιστήμονες μας να φτιάξουμε. Το φτιάξαμε με ΠΝΠ, νομοθετημένα. Όλοι οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μετρό μητρώο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη μέρα της πανδημίας συλλέγει στοιχεία προκειμένου καθημερινώς να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής, καταλήγουν σε ένα μητρώο της ΗΔΙΚΑ» είπε ο κ. Κικίλιας και διάβασε σειρά δηλώσεων επιστημόνων που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, με τις οποίες κατηγορηματικά διαψεύδουν ότι υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής.

Σχολάζοντας την κριτική που δέχεται το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας, είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι με σεβασμό στην Βουλή των Ελλήνων τίποτα δεν μένει αναπάντητο η διαχείριση πανδημίας του κορονοϊού από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα. Ποτέ ξανά στην ιστορία μας δεν αντιμετωπίσαμε ως παγκόσμια κοινότητα τέτοιας έκτασης απειλή για την δημόσια υγεία, τουλάχιστον όχι τα τελευταία 100 χρόνια».

Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείο εξήγησε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 565 κλίνες ΜΕΘ και έχει φτάσει σήμερα στις 1303. «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες εν μέσω πανδημίας και δεν έχουμε αναμονές. Στο παρελθόν είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνες χωρίς να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, για απλή γρίπη. Έχουν γίνει 9000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας. Ποτέ ξανά. Από αυτούς 4000 είναι νοσηλευτές .Έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από 4,9 εκ τεστ. Προχωρήσαμε στην δημιουργία νέο κέντρο επιχειρήσεων αποκλειστικά για ασθενείς COVID» είπε ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με τις δωρεές που έχουν γίνει, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Έχουμε γίνει αποδέκτες μεγάλης ποσότητας εξοπλισμού από δωρητές που θέλησαν να βοηθήσουν το εθνικό σύστημα υγείας» συμπληρώνοντας ότι η απορρόφηση τους έγινε σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

«Ανοίξαμε την κοινωνία, την οικονομία, τον τουρισμό για ένα χρονικό διάστημα. Το δεύτερο κύμα άρχισε να εκδηλώνεται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, το λέω αυτό για να μην υπάρχει θολή εικόνα ημερομηνιών. Το μοναδικό μετρό που έχει αποδεχθεί επαρκές είναι η καραντίνα και όλες οι χώρες αναζητούν τη χρυσή τομή» επεσήμανε ο υπουργός υγείας απαντώντας στην κριτική για το αποκαλούμενο «ακορντεόν» με άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς.

Πηγή