Lockdown: Αττική και μεταλλάξεις φέρνουν νέα μέτρα – Τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ειδικούς αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αυξητική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει προβληματισμό και το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα είναι ανοικτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βασική πηγή ανησυχίας είναι η Αττική που το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται.

Και χθες πρώτη στη λίστα των κρουσμάτων κορονοϊού η Αττική καθώς εντοπίστηκαν 409 από τα 858 κρούσματα, συνεχίζοντας να είναι η περιοχή που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές. Το κέντρο της Αθήνας είχε και πάλι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 104 συγκεκριμένα, ενώ και στα βόρεια προάστια ο αριθμός είναι μεγάλος με 76 κρούσματα.

Όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024. Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία».

Η αύξηση των κρουσμάτων, τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του κοροναϊού και η προβληματική εικόνα στην Αττική έχει δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στους κόλπους των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με την κυβέρνηση πάντως μα επιθυμεί να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Ωστόσο εάν η επιτροπή εισηγηθεί κάτι τέτοιο, δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων.

Για το λιανεμπόριο οι επιστήμονες είναι πιθανό να προτείνουν τη λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο εμπορικός κόσμος τονίζει πως ένα νέο κλείσιμο της αγοράς θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο να βάλουν «λουκέτο».

Υπό αυτές τις συνθήκες όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά και οι όποιες αποφάσεις αναμένονται να ανακοινωθούν την Παρακευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πηγή