ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Η απαισιοδοξία των πολιτών και ο φόβος των εκλογών – Όλα τα ποσοστά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από τις αρχές Ιουνίου έως και την έναρξη του Ιουλίου οκτώ συνολικά δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η καθεμιά εστιάζοντας σε διαφορετικά πράγματα, μα όλες καταλήγοντας σε μια πολύ βασική παραδοχή: οι πολίτες ατενίζουν το μέλλον τους με φόβο και κυρίως απαισιοδοξία, δύο συναισθήματα που τροφοδοτούνται από την εγγενή αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ουσιαστικές ανάγκες αυτής της τόσο δύσκολης εποχής.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα, από τη μια πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε χαμηλά ποσοστά, έχοντας υποστεί τη φθορά εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επιδόθηκε προεκλογικά σε έναν ακατάσχετο διαμοιρασμό υποσχέσεων δίχως κανένα αντίκρισμα, πληρώνοντας το τίμημα των πολιτικών επιλογών του.

Όμως και η ΝΔ, αν και δημοσκοπικά εμφανίζεται κραταιή, εντούτοις εμφανίζεται να διαθέτει μια εύθραυστη δυναμική, μιας και ο «πρότερος ανέντιμος βίος» των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων δεν μπορεί να προσπεραστεί από κανέναν. Η «γαλάζια» παράταξη, αν και απέκτησε νέο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε «εδώ και τώρα εκλογές», εντούτοις δεν έχει κατορθώσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να εκφράσει το συναίσθημα του κόσμου, ακολουθώντας την τακτική του ώριμου φρούτου απέναντι στηνκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ακόμη ένα, εξίσου χρήσιμο, συμπέρασμα βάσει των δημοσκοπήσεων είναι και ο διάχυτος φόβος των ψηφοφόρων για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εδώ, μάλιστα, παρουσιάζεται κι ένα οξύμωρο: αφενός ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση, αφετέρου υπάρχει ένας προβληματισμός και ένας φόβος για τις πρόωρες εκλογές.

Ίσως ο κόσμος να έχει συνδέσει τις εκλογές με τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls και για αυτό φοβάται.

Ας δούμε λοιπόν, μία προς μία, τις οκτώ δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε διάστημα ενός μήνα σε έντυπες και ηλεκτρονικό Τύπο:

1. Δημοσκόπηση Alco – «Πρώτο Θέμα»

Στις 05/06/2016 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει την πανελλήνια δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, βάσει της οποίας η ΝΔ προηγείται με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, η ΝΔ, με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, εξασφαλίζει ποσοστό 25,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 17,9%. Η Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνει 8,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,3%. Η Λαϊκή Ενότητα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση εισέρχεται στην Βουλή με 3,1%, καθώς και η Ένωση Κεντρώων, με 3%.

Μένουν εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5%, το Ποτάμι με 2,2% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 19,6%.

2. Δημοσκόπηση Κάπα Research – «Το Βήμα της Κυριακής»

Προβάδισμα στη ΝΔ αλλά με μικρότερη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (3,5 μονάδες) καταγράφει η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» στις 12/06/2016. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ενδεικτικά, το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, το 58,9% των ερωτηθέντων τη θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη», ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή». Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

55 630 6

3. Δημοσκόπηση Alco – ΓΣΕΕ

Τρείς ημέρες μετά τη μέτρηση της Κάπα Research, στις 15/06/2016, δίνεται στη δημοσιότητα η δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που διενεργείται για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και δημοσιεύεται μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα».

Τα πιο σημαντικά ευρήματα, εδώ, είναι ότι Σε ποσοστό 80% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ανίκανη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενώ το 84% των ερωτηθέντων εκφράζει εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα καθηλώσουν αντί να δώσουν ώθηση στην οικονομία.