Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για αλλαγές στην κυβέρνηση και το «ισχυρό όπλο» του Μητσοτάκη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την αίσθηση ενός… προαναγγελθέντος ανασχηματισμού έχουν αρχίσει και αποκτούν όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός κινείται αναζητώντας πλέον τον κατάλληλο χρόνο για την ανακοίνωσή του.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν : συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των συζητήσεων στα κυβερνητικά  γραφεία και προβλέπουν μικρές ή μεγαλύτερες «ανατροπές»  λίγο μετά από την αλλαγή του χρόνου. Το επικρατέστερο αυτήν την στιγμή είναι εκείνο που παραπέμπει σε ένα δομικό ανασχηματισμό, με στόχο την υλοποίηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πρόσφατη και τελευταία συνεδρίαση για το 2020.

Τα αρμόδια στελέχη -όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν τα σενάρια που ακούγονται με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες μέρες. «Είναι θέμα του πρωθυπουργού όταν θέλει και όταν κρίνει σκόπιμο να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή- το ξέρει αυτό μόνο ο πρωθυπουργός», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι στα σκαριά η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι καλά γνωρίζοντες υπενθυμίζουν πάντως ότι έχουν περάσει 18 μήνες από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας κι ότι στο διάστημα αυτό έγιναν μόνο κάποιες ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει «λεπτομέρειες» στο πεδίο της προώθησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, παρακολουθεί το «στίγμα» και τις δυνατότητες των υπουργών στην δύσκολη διαδρομή των τελευταίων μηνών και έχει εντοπίσει τα αδύναμα σημεία αλλά -και κυρίως- τα δυνατά χαρτιά.

Θα κάνει ανασχηματισμό και πότε; Και τι θέλει ακριβώς να πετύχει μέσω αυτού;

Ναι μεν το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει κάθε σχετικό σχόλιο επιβεβαίωσης ή διάψευσης, αλλά ουδείς αποκλείει το ανακάτεμα της τράπουλας από τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους κρίσιμους στόχους για: την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και το άνοιγμα στις επενδύσεις με την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού του, ξεχωρίζει ο προγραμματισμός για το «άνοιγμα» του τουρισμού- που θα καθορίσει εν πολλοίς και το «στοίχημα» του εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μέχρι τον προσεχή Ιούνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνεργάτες του ότι όλοι οι στόχοι, ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων της πρωτόγνωρης συγκυρίας λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η ισχυροποίηση του ΕΣΥ αποτελεί βασική επιδίωξη και συνυπάρχει με άλλες κορυφαίες επιλογές, όπως ο μετασχηματισμός της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο πλάνο, η διευκόλυνση νέων επενδύσεων, των νεοφυών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αλλαγή μοντέλου στην Παιδεία και η συγκρότηση του «Χάρτη» για νέες θέσεις εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. «Και όπως πάντα, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν δύσκολες και σε εξαιρετικά απαιτητικές συγκυρίες ειδικές αποστολές, παίζουν καθοριστικό ρόλο», λέει με νόημα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος που σημειώνει ότι «ισχυρό όπλο» του κ. Μητσοτάκη και για την ενίσχυση του κυβερνητικού τιμ είναι το κλίμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες -πέραν των ψηφοφόρων της ΝΔ- για την κατεύθυνση που κινείται η χώρα μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις του τελευταίου χρόνου.

Το ίδιο πρόσωπο «στοιχηματίζει» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται επίσης με ορίζοντα τετραετίας- κάτι που επανέλαβε σήμερα ο κ. Πέτσας διαψεύδοντας κάθε σενάριο για πρόωρες κάλπες στην «αρχή του τέλους» της πανδημίας με τον εμβολιασμό, δηλαδή από τον Ιούνη και μετά.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr