ΠΕΤΣΑΣ: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για την εκλογή Μπάιντεν, τον κορωνοϊό, το lockdown και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Open».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε δει μια πολύ καλή προσέγγιση των αμερικανικών θέσεων προς τις ελληνικές θέσεις. Είχαν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας έναντι της Τουρκίας. Πιστεύουμε τώρα ότι με τη νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει ήδη, εδώ και χρόνια, τον κ. Μπάιντεν και είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι θα είναι πολύ χρήσιμοι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

maskes

Όταν υπάρχει ένα μεσοδιάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη και στη νέα διοίκηση, υπάρχουν πειρασμοί σε διάφορους που θέλουν να έχουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας. Είμαστε σε εγρήγορση. Ήδη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περνώντας στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που ήταν τόσο μεγάλο και είχε τόσο γρήγορη ανάπτυξη σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων που σάρωσε πολύ πιο προηγμένα Συστήματα Υγείας από το δικό μας. Παρά την αύξηση των θυμάτων, η οποία σε ένα βαθμό, δυστυχώς, είναι αναμενόμενη όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και τόσους πολλούς διασωληνωμένους, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει συνολικά 749 νεκρούς -δυστυχώς, επαναλαμβάνω- ενώ το Βέλγιο, έχει περίπου 17 φορές περισσότερους -πάνω από 12.000- και η Πορτογαλία 4 φορές περισσότερους. Πρόκειται για χώρες που είναι ίδιου μεγέθους».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως «κανείς δεν θέλει αυτή την κατάσταση της πανδημίας, όμως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Την ημέρα που έγινε η εισήγηση για την κήρυξη καθολικού lockdown, ο πρωθυπουργός πήρε την σχετική απόφαση. Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, ακόμη κι όταν τα στοιχεία δεν θα τη δικαιολογούσαν. Για να είμαστε μπροστά από την εξέλιξη και να προλάβουμε και τα κρούσματα και τους θανάτους».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το ότι «αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν. Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms. Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις, βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του Νομού μας. Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κορωνοϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα.

Η πολιτική «ακορντεόν» θα εξαρτάται πάντα από τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και το πόσο βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Ο ορίζοντας για να σχεδιάσει κανείς τα επόμενα βήματα εξαρτάται από την πρόοδο στα εμβόλια και τη φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς, τα εμβόλια όλων των εταιρειών, όχι μόνο της AstraZeneca, αλλά και της Pfizer, της Johnson & Johnson, αλλά και των υπολοίπων πηγαίνουν καλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 'Αρα τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα υπάρξουν τα πρώτα εμβόλια και για τη χώρα μας. Η φαρμακευτική αγωγή που έχει φανεί και στην Αμερική και στην Ευρώπη ότι είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική στα πρώιμα στάδια του ιού, υπάρχει διαθέσιμη και στη χώρα μας. 'Αρα ο συνδυασμός αυτών των δύο, μπορεί να φέρει έναν ορατό ορίζοντα. Και σε αυτό θα στηριχθεί η στρατηγική μας».