Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονο σκάφος για έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η χώρα μας είναι έτοιμη να αποκτήσει ένα νέο ερευνητικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, και μάλιστα πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε μια σειρά αποστολών, τόσο για περιβαλλοντικούς σκοπούς, όσο και για γεωφυσικές έρευνες.

Έτσι παίρνει σάρκα και οστά η εξαγγελία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιου για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας. Κώστα Φωτάκη, ο οποίος είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2019 τη δημιουργία ειδικού ερευνητικού κέντρου πετρελαϊκής έρευνας που περιλάμβανε και την απόκτηση ερευνητικού σκάφους.

«Το Ινστιτούτο που δημιουργείται, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, θα αποτελέσει έναν ερευνητικό πόλο, που σε συνεργασία με όλες τις άλλες ερευνητικές ομάδες στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αντλήσει και πόρους και ερευνητές για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του» είχε εξηγήσει ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία προσπάθεια που δίνει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων». Όλα αυτά, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τόσο ακραίες τουρκικές προκλήσεις.

Μάλιστα για την υλοποίηση του σχεδίου είχε εξασφαλιστεί και η σχετική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών.