Ζαριφόπουλος στο CNN Greece: Επανάσταση το 5G – Νέες υπηρεσίες στο gov.gr

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Το 5G δεν είναι ένα ακόμα G, αλλά μια πραγματική επανάσταση, με πάρα πολλές διαφορετικές εφαρμογές που θα βελτιώσουν στην καθημερινότητά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Όπως είπε: «Με το 5G θα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο το κατέβασμα και η διανομή αρχείων – χρειάζονται εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να τις αναπτύξουν».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ο σχετικός διαγωνισμός για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρχές της επομένης, όσον αφορά τη δημοπρασία του φάσματος, δηλαδή, το διαμοιρασμό των συχνοτήτων, που θα αξιοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το 5G.

«Από το 2021 και μέσα σε 3 χρόνια, επιδιώκουμε κάλυψη σε 60% του πληθυσμού και μέσα σε 6 χρόνια, έως το 2027, στο 94% του πληθυσμού, αυτό είναι δέσμευση του Διαγωνισμού. Ήδη στο τέλος του 2021, θα έχουμε σε πολύ μεγάλο μέρος της Επικράτειας κάλυψη 5G», προσέθεσε.

Ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε επίσης ότι η αναβάθμιση των υποδομών – το 5G, οι οπτικές ίνες – είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μαζί με την εκπαίδευση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους.

Για το «Δημόσιο Ταμείο Φαιστός» ο υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης ανέφερε ότι είναι ένα είδος fund που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας μας να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και να αναπτύξουν γρήγορα αυτές τις εφαρμογές.

Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος του από τα έσοδα του διαγωνισμού για την εγκατάσταση του 5G όπου λαμβάνουν μέρος οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας και από κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.

Σκοπός του ταμείου είναι να ενισχύσει τις εταιρείες στη χώρα μας να αναπτύξουν π.χ. εφαρμογές ρομποτικής χειρουργικής και τηλεϊατρικής.

Αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώνονται για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε τα εξής: «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή τι αποτελεί επιστημονική γνώση, βασισμένη σε συγκεκριμένα δεδομένα, σε μετρήσεις, σε στοιχεία και τί αποτελεί μία αντίληψη στηριγμένη σε τέτοιες θεωρίες συνομωσίας. Δεν είναι και τα δύο απόψεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απόψεις.

Έχουμε να κάνουμε με θέματα τα οποία έχουν μελετηθεί πολύ, έχουν μετρηθεί πολύ, εμείς και συνολικά η Ευρώπη, θα χρησιμοποιήσουμε συχνότητες για το 5G που ήδη χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πρόκειται για ίντερνετ μεγαλύτερης ταχύτητας, με σταθερότερη σύνδεση, με μικρότερους χρόνους απόκρισης, με δυνατότητα πολλών συσκευών να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες. στον αστικό ιστό, χαμηλότερα από όσο συστήνει ο διεθνής φορέας».

Σε ό,τι αφορά στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε πως θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες υπηρεσίες.

«Στους έξι μήνες λειτουργίας της, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 501 σε 614, ενώ ανάμεσα σε αυτές που προστέθηκαν συγκαταλέγονται η βεβαίωση γνησίου υπογραφής, η άυλη συνταγογράφηση, οι ληξιαρχικές πράξεις και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά, οι συναλλαγές με ΚΕΠ και Εφορίες μέσω τηλεδιάσκεψης, οι προσωρινές άδειες οδήγησης και οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία», ανέφερε ο υφυπουργός.

Πηγή