Τσακαλώτος: Έχετε δίκιο ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια, αλλά… κάθε εμπόδιο για καλό!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τον αιώνιο κίνδυνο εκποίησης όλης της Δημόσιας Περιουσίας της χώρας που δημιουργεί το νέο υπερ-ταμείο παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά την προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Απέναντι δε στην κριτική της αντιπολίτευσης που του επισήμανε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί το μόνιμο αίτημα των δανειστών για την δημιουργία του Ταμείου ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «δεν μας άρεσε το Ταμείο αλλά μαζί με τον κ. Τσίπρα είπαμε μήπως αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Το ΚΚΕ μου λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά (σ.σ. εννοεί την δημόσια περιουσία)»

«Απαντώ πως υπάρχει κίνδυνος» παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο λαός «κάθε εμπόδιο για καλό».

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ (σ.σ. εννοώντας ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ) ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Φροντίσαμε να υπάρχει ειδική αναφορά σε υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ότι αποκλείεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρήση του από όλους τους πολίτες».

Απαντώντας δε στην κριτική που του ασκεί η ΝΔ για το ίδιο ζήτημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν καταλαβαίνουν την διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου. Δεν είναι το ίδιο. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις και όχι για επενδύσεις. Εμείς λέμε ότι όσα περιουσιακά στοιχεία έχει το Ταμείο δεν είναι μόνο προς ιδιωτικοποιήσεις… Κάθε εμπόδιο το κάνουμε για καλό. Μας λέτε ότι δεσμεύουμε την χώρα. Έχετε δίκαιο. Θέλουμε να δεσμεύσουμε την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε αλλαγή σελίδας και αυτό περνά μέσα από την αξιοποίηση του ταμείου».

Αναφορικά με το Eurogroup της 24ης Μαϊου είπε: «Δεν θα σας πω τι θα γίνει, αλλά τι δεν θα γίνει» υποστηρίζοντας ότι η όποια λύση για το χρέος δεν θα δημιουργήσει την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Εχω πλήρη κατανόηση για όσους λένε ότι δεν θα βοηθήσει τον φτωχό η ελάφρυνση του χρέους. Είναι και σωστή αυτή η ανάλυση» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει όμως πως η αντιμετώπιση του χρέους βάζει την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι μεταξύ των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ υπάρχουν «και μέτρα άδικα» ενώ για τον «κόφτη» υποστήριξε: «Τι θέλανε, αντί 5,4 δισ. μέτρα να φέρουμε 9 δισ. μέτρα; Κι όχι μόνο φέραμε τον κόφτη που στο κάτω-κάτω δεν είναι δικής μας έμπνευσης».

Θέλοντας να δικαιολογήσει τα επιπλέον μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνησή του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Δηλαδή εσείς τι θα κάνατε αν είχατε τον στόχο 4% και είχατε πλεόνασμα 2%, δεν θα παίρνατε μέτρα;».

Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο ΚΚΕ και στην ομιλία της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα λέγοντας ότι «διαφωνούμε για το πώς πάμε από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Εμείς λέμε ότι αυτό γίνεται όταν ο λαός σου δίνει 30% και σου λέει να τον προστατέψεις. Η ιδεολογία δεν αλλάζει με επιφοίτηση αλλά όταν ο κόσμος καταλάβει τις αλλαγές που φέρνει η αριστερή κυβέρνηση».

«Εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να δει ότι υπάρχουν αριστερές λύσεις» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκών στρωμάτων είναι η απελπισία».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε με αιχμές για το εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας «Στην επιτροπή είπα ότι είναι κρίμα ο Σαμαράς να αλλάζει την προοπτική (σ.σ. μάλλον εννοούσε πρόθεση) του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει το Ταμείο. Πριν από 23 χρόνια ένας υπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό. Σήμερα, 23 χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος θέλει να ρίξει και πάλι έναν Μητσοτάκη αλλά πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός».

protothema