Όπισθεν ολοταχώς ο Στουρνάρας!


Την ίδια στιγμή, που ο «πολύ σκληρός για να μασήσει» Γιάννης Στουρνάρας στέλνει «μπιλιετάκια» και απειλεί με ποινικές διώξεις ακόμα και γριούλες με 1000 ευρώ χρέη στο Δημόσιο και ανάπηρους σε καροτσάκια, για τους μεγαλοφοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ ετοίμασε ένα δωράκι που τους χάριζε πολύ «τσουχτερά» πρόστιμα.

Γιατί όχι άλλωστε, αφού ανεξέλεγκτος δρα και «αλεστικά» δεν δίνει και αφού την αυστηρότητά του γύρω από την φοροδιαφυγή την έχει εξαντλήσει στους μικρούς το Υπουργείο Οικονομικών και μόλις από το 0,5% των μεγαλοοφειλετών πήρε χρήματα, όπως είδαν το φώς της δημοσιότητας πρόσφατα στοιχεία ακόμα και από αναφορές των δανειστών μας.

Υπό τον φόβο όμως της κατακραυγής, σε συνδυασμό και με τις αποκαλύψεις του Newsbomb για τον Σικιαρίδη, αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά η διάταξη που προέβλεπε τη μείωση κατά 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα προγενέστερα του 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης πληροφορήθηκε τελευταία στιγμή και η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας πίεσαν για την άμεση απόσυρσή της. Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση, μεταξύ των οποίων κατά «διαβολική σύμπτωση» και οι 2.059 που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο ύψους έως και 45%. Το εισόδημα που εντοπίζεται και δεν έχει δηλωθεί τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος απόκτησής του και φορολογείται με βάση αυτήν.

Μέσα σε αυτή τη λίστα όμως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ήταν και Σ. Σικιαρίδης φίλος και πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα από την εποχή που και οι δύο εργάζονται σε διοικητικές θέσεις για την θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας, «Emporiki Venture Capital». Εκτός λοιπόν από τον φόρο εισοδήματος, ο ελεγχόμενος επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις που ανέρχονται σε 1% μηνιαίως με μέγιστο ποσό προσαύξησης το 120% του πρόσθετου φόρου. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που το 2005 απέκρυψε εισόδημα ύψους ενός εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο έως και 450.000 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις (για τα έτη 2005 έως 2012 που απέκρυψε το εισόδημα) ύψους 432.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 882.000 ευρώ.

Η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία (άρθρο 66 παράγραφος 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ) δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που ελέγχονται για φορολογικές χρήσεις πριν το 1991 να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για το εισόδημα που έχουν αποκρύψει και να γλιτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Ωστόσο, με διάταξη στα πολύ «ψιλά» γράμματα του νομοσχεδίου «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Βουλή οι ελεγχόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να γλιτώσουν το 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων για εισόδημα που απεκρύβη έως και το οικονομικό έτος 2008, δηλαδή για τις χρήσεις έως και το 2007. Εντελώς «φωτογραφικά», οι καρτέλες στη λίστα Λαγκάρντ αφορούν καταθέσεις που είχαν οι 2.059 Έλληνες καταθέτες κατά τα έτη 2005 έως και 2007. Για κακή τύχη του κ. Στουρνάρα οι αποκαλύψεις του Newsbomb τον εξέθεσαν σοβαρά και προστάτεψαν το δημόσιο συμφέρον.

Διαβάστε επίσης:

Αποσύρθηκε η διάταξη- δώρο στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

Στενός συνεργάτης του Στουρνάρα ο Συμεών Σικιαρίδης!