ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Σε ποιούς υπουργούς δείχνει την έξοδο ο Τσίπρας!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο προερχόμενος από την αγγλοσαξονική σχολή «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτος, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έφερε σε προφανή αμηχανία τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, «υμνώντας» τον με φλεγματικό χιούμορ τη στιγμή που έκανε τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 

Αρχισε λοιπόν να μιλά για τα «μέτρα Χουλιαράκη που ψηφίστηκαν στη Βουλή» και «επηρέασαν θετικά τις εξελίξεις, για να υπάρξει πρόοδος στο τελευταίο Γιούρογκρουπ». Ως αποτέλεσμα, πολλοί εκ των συναδέλφων του δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν εάν μέσα από την πλάκα αυτή ήθελε να «περάσει» το προσωπικό του παράπονο για τις διαρροές που γίνονταν σε βάρος του τις προηγούμενες ημέρες και τον εμφάνιζαν κάποιες φορές έτοιμο να παραιτηθεί και άλλες ευρισκόμενο υπό την επιτήρηση του Μαξίμου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να «ειρωνεύεται» εγκωμιαστικά τον Γ. Χουλιαράκη, συνέβη εν μέσω της διαρροής πληροφοριών για τις αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση, έχοντας προηγουμένως βαθμολογήσει τις έως τώρα επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.  Πάντως, οι πιο υποψιασμένοι υπουργοί κατάλαβαν ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος, «καρφώνοντας» με χιούμορ τον Γ. Χουλιαράκη, που παρέμενε σιωπηλός, ήθελε να στείλει το εξής μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα: «Ξέρω ποιον ετοιμάζεις για διάδοχό μου».

Το ενδεχόμενο ο Γ. Χουλιαράκης να είναι ο επόμενος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερες πιθανότητες τις τελευταίες ημέρες από ό,τι άλλα ονόματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, όπως η Λ. Κατσέλη, ο Γ. Προβόπουλος ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου -πρώτιστα εκείνων που δεν πέτυχαν υψηλή βαθμολογία στον τομέα ευθύνης τους-, θα έχει διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας στο εσωκομματικό τοπίο, με την επαναβεβαίωση της πολιτικής του κυριαρχίας στο προσεχές συνέδριο του κόμματος.

Οι εργασίες του συνεδρίου -όπου μπορεί για πρώτη φορά να εμφανιστούν και πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ή την παλιά ΔΗΜ.ΑΡ., του Φ. Κουβέλη, τα οποία δεν έχουν ενσωματωθεί οργανωτικά στις τάξεις της Κουμουνδούρου- προγραμματίζονται για τα τέλη Ιουνίου ή, το αργότερο, τις αρχές Ιουλίου.  Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα για ενάμιση ακόμη μήνα θα βρίσκεται υπό πρωθυπουργική ομηρία, με την ελπίδα πολλών μελών του να ανανεωθεί η θητεία τους. Δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή κομματικά στελέχη θα ζουν επίσης με την προσδοκία ότι μπορεί να βρεθούν στην επόμενη κυβέρνηση και θα αποφύγουν συνειδητά να εμπλακούν σε εκτός γραμμής προσυνεδριακά παιχνίδια. Και κάπως έτσι, ο Αλ. Τσίπρας θα περάσει ένα ευχάριστο τριήμερο στη γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας. 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 Στον «μαυροπίνακα» του Μεγάρου Μαξίμου η βαθμολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες. Βασικά κριτήρια αξιολόγησης για τον πρωθυπουργό είναι η αποτελεσματικότητα και η παραγωγή έργου σε όλα τα υπουργεία. Πρώτιστα όμως σε αυτά που συνδέονται με την «καθημερινότητα του πολίτη», την οποία επανέφερε ως έννοια στο πολιτικό λεξιλόγιο κατά την τελευταία ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ο βαθμός αξιολόγησης των έως τώρα επιδόσεων της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών δεν είναι τόσο ικανοποιητικός και πολλοί εκ των αξιωματούχων στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια «παράγουν» περισσότερο αμφιλεγόμενης ποιότητας επικοινωνία, μετατρεπόμενοι πολλές φορές σε αρνητικούς πρωταγωνιστές της επικαιρότητας εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών τους. Επίσης, στα εν λόγω υπουργεία υπάρχουν αρκετοί αναπληρωτές και υφυπουργοί οι οποίοι, εκτός του ότι θεωρούνται υπεράριθμοι, πολλές φορές συγκρούονται με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δυσλειτουργίες.  Ηδη στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες για νέα πρόσωπα, και μάλιστα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Υγείας, ο Φ. Κουβέλης στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Στ. Τζουμάκας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Υπό αρνητική αξιολόγηση τελούν και πρόσωπα που βρίσκονται σε πόστα τα οποία συνδέονται με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων. Ετσι, λοιπόν, στα υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, των οποίων ηγούνται σήμερα οι Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας αντίστοιχα, αναμένονται σημαντικές αλλαγές, με αξιοποίηση προσώπων που θα διέπονται από «τεχνοκρατική» αντίληψη και, κυρίως, πίστη στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος έχει ζητήσει τη μετακίνησή του σε υπουργείο που δεν εμπλέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αμετακίνητοι Παππάς και Σπίρτζης

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από δύο πρόσωπα-κλειδιά, που έχουν άμεση εμπλοκή στην όλη διαδικασία, αλλά πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσκινησία άλλων συναδέλφων τους. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, ο οποίος έχει τη γενική επίβλεψη στον τομέα των επενδύσεων, και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη.

Ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη θητεία τους αναμένεται να αντικατασταθούν ή να μετακινηθούν στον επόμενο ανασχηματισμό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας -προς ικανοποίηση και των αριστερών τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ήθελε να «ησυχάσει» στο υπουργείο Πολιτισμού, εφόσον επαληθευθούν τα σενάρια που φέρουν τον Αρ. Μπαλτά να αποχωρεί από τη συγκεκριμένη θέση.

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ