Φυτεύουν κάνναβη… για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας! (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με το σύνθημα «Φύτεψτε Κάνναβη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ΣΥΡΙΖΑ και ακτιβιστές φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση για την οικονομική ανάταξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Το επί δεκαετίες απαγορευμένο φυτό και επίσημα από τη Μεγάλη Τετάρτη βγάζει ελεύθερα ρίζες στην ελληνική ύπαιθρο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον ευαίσθητο χώρο των ψυχοτρόπων ουσιών.

Κατά την κυβερνητική προσέγγιση, η εξέλιξη αυτή είναι δυνατό να αποτελέσει την αποτελεσματική απάντηση στην ανεργία και την ανέχεια, με την οριστική και καθολική νομιμοποίησή της κάνναβης επί “Πρώτης φοράς Αριστερά” να μοιάζει περισσότερο εφικτή από ποτέ στα μάτια των εκπροσώπων του αντιαπαγορευτικού κινήματος. Πολιτική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του σε γιορτές κάνναβης, ερωτήσεις στη Βουλή από δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας του φυτού και ημερίδες σε όλη την ελληνική επικράτεια για την προώθηση της εμπορικής εκμετάλλευσης του προσδίδουν δυναμική σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Η Μεγάλη Τετάρτη 27η Απριλίου αποτελεί ιστορική μέρα για το εν ελλάδι ακτιβιστικό κίνημα της κάνναβης αφού πραγματοποιήθηκε ξανά η σπορά του φυτού ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια. Σε έκταση 8 στρεμμάτων η Ευβοϊκή γη δέχτηκε σπόρο ιταλικής προέλευσης στην πρώτη πιλοτική καλλιέργεια με τη συγκομιδή να αναμένεται πλέον στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Είχε προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης της 6ης Απριλίου, με την οποία νομιμοποιούνταν η καλλιέργεια βιομηχανικής ή αλλιώς κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις ποικιλίες του φυτού, που περιέχουν την ψυχοτρόπο ναρκωτική ουσία THC σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%, με τις χρήσεις των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης να έχουν πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογής στη βιομηχανική διαδικασία και να εντάσσονται σε καθεστώς επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι καλλιεργητές, είναι να μην έχουν καταδικαστεί για αδίκημα, που προβλέπεται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, καθώς και να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε βαθμό κακουργήματος για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Στο συγκεκριμένο εγχείρημα καλλιέργειας στην Εύβοια συνεργάζονται 6 επιχειρήσεις του χώρου υπό την επωνυμία “Το Καννάβι”. Στόχος του φορέα είναι αφενός να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα όσον αφορά στην καλλιέργεια και αφετέρου να παραχθεί ένα ελληνικό βιολογικό πιστοποιημένο προϊόν αναδεικνύοντας τα οφέλη της βιομηχανικής κάνναβης. Τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο συνεργατικές προσπάθειες σε Εύβοια και Χανιά για την καλλιέργεια του φυτού.

Μάλιστα, η δεύτερη, «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Kannabio», παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ στο πλαίσιο της 2ης Γιορτής Κάνναβης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου με την υποστήριξη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του κόμματος. Μια πρόταση σύστασης ανώνυμης πολυμετοχικής εταιρείας λαϊκής βάσης για τη δημιουργία εργοστασίου βιομηχανικής κάνναβης. Η εταιρεία αυτή με εκτιμώμενο αρχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και συνολική επένδυση τα 7 εκατ. ευρώ θα απασχολεί κατά προτεραιότητα αγρότες, ανέργους, νέους και γυναίκες με το 35% των μελλοντικών καθαρών κερδών του να ενισχύει το αποθεματικό της.

Σύμφωνα με το πλάνο, ως αρχικός στόχος καλλιεργούμενων εκτάσεων του συνεταιρισμού καθορίζεται στα 2.000 στρέμματα με την τελική προοπτική να προσδιορίζεται στα 25.000 στρέμματα. Οσον αφορά στους συνεργαζόμενους παραγωγούς-μετόχους, θα υπογραφούν συμβάσεις για το σύνολο της παραγωγής τους με κάθε αγρότη να συμμετέχει στην κάθετη παραγωγή και στο τελικό κέρδος.

Οι ενδιαφέρουσες αυτές εξελίξεις επισπεύσθηκαν από την κατάθεση σχετικής ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα, “Πλήρης νομιμοποίηση βιομηχανικής κάνναβης και ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς”. Οσον αφορά στη βιομηχανική κάνναβη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι “η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία”.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί βουλευτές επισήμαιναν τις “ευεργετικές και ενίοτε πλήρως θεραπευτικές συνέπειες της ινδικής κάνναβης” σε μια σειρά παθήσεων τονίζοντας ότι “τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα”.

Προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και της γνωριμίας της επιχειρηματικής πλευράς της κάνναβης πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει τελευταία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες ημερίδα με θέμα, “Η κλωστική και ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση”, με στόχο την κατανόηση της εναλλακτικής και βιώσιμης χρήσης της παραγωγής κάνναβης ως κλωστική και ως φάρμακο αναδεικνύοντας τη “μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”, όπως τόνισε ο ίδιος.

Ακολούθησε την 1η Απριλίου η ημερίδα, “Καινοτόμος και Νεανική Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία”, στην Ξάνθη με αντικείμενο την καλλιέργεια κλωστικής και θεραπευτικής κάνναβης ως απάντηση στην κρίση της αγροτικής παραγωγής. “Πρόκειται για ένα προϊόν που παρήγαγε παραδοσιακά η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, επί δικτατορίας Μεταξά, οπότε απαγορεύτηκε, κυρίως για ιδεολογικούς και πολιτιστικούς λόγους” είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον κινητικότητας γύρω από τα ζητήματα της κάνναβης, θετική υπήρξε η υποδοχή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό επιτροπής γιατρών, ασθενών και συγγενών ασθενών, που ζητούν την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης επιδίδοντάς του περισσότερες από 43.000 υπογραφές πολιτών που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης. Στα αιτήματα της επιτροπής περιλαμβάνεται και “η δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (π.χ. 6) φυτών για ιδία χρήση” καθώς και “την κάλυψη της Κάνναβης από το ΕΣΥ”.

protothema