«Πόλεμος νεύρων» από το Oruc Reis: Η στροφή και η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια ακόμη νύχτα επιφυλακής και έντασης πέρασε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το τουρκικό σκάφος Oruc Reis και πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ωρο. Και παρότι τα τρία τουρκικά σκάφη φαίνονται εδώ και αρκετές ώρες να έχουν αλλάξει πορεία, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι προχωρούν σε σάρωση του βυθού. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο. 

Το Oruc Reis ξεκίνησε να αλλάζει ρότα αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, έφτασε μόλις οκτώ μίλια από τον 28ο Μεσημβρινό, έκανε μια στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά -όπως φαίνεται από το στίγμα του στο marinetraffic.com.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει με τα συνοδευτικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:

  • Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.
  • Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
  • Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια

Η στροφή του Oruc Reis

Παρότι στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια, τονίζουν πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.

Η σχετική δήλωση του κ. Δένδια συνοψίζει τη γραμμή της Αθήνας και στέλνει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους συμμάχους:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι:

« Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».