Η Ελλάδα στο δρόμο προς την αξιολόγηση: Το καλό και το κακό σενάριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα κι εν όψει του κρίσιμουEurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο ή μη της συμφωνίας για το οριστικό «κλείδωμα» της πρώτης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρέξει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να υπάρξει «λευκός καπνός» την ερχόμενη Δευτέρα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να δώσει ένα θετικό νεύμα, το οποίο θα μπορούσε να στείλει την Αθήνα σε ένα άμεσο δεύτερο έκτακτο Eurogroup, με σκοπό το πολυπόθητο staff-levelagreement, δηλαδή τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης (03/05/2016) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σκοπός της συνάντησης ήταν, όπως ήταν φυσικό, ο σχεδιασμός των άμεσων κινήσεων, ώστε να τελειώσει άμεσα το «δράμα» της αξιολόγησης.

Κι ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε διαρροές από πηγές προσκείμενες στα ευρωπαϊκά κλιμάκια, που έκαναν λόγο για αργή πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τους Θεσμούς και σχετικοποίησαν το ενδεχόμενο μιας οριστικής συμφωνίας έως τις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.