Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Μικρόψυχη η απόφαση για την Αγ. Σοφία, προετοιμαζόμαστε για αντιδράσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη χαρακτήρισε «μικρόψυχη» την απόφαση για την Αγία Σοφία και διεμήνυσε πως «προετοιμαζόμαστε για αντιδράσεις».

πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ρητορική και οι ενέργειες της Άγκυρας επιμένουν να κινούνται εκτός του δικαίου, προκαλώντας τις γειτονικές χώρες.

«Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, απευθύνονται προς την Ευρώπη, από ένα κράτος τυπικά υποψήφιο προς ένταξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως:

«Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε, όπως το κάναμε πάντα και θα το κάνουμε πάντα».

Μάλιστα τόνισε πως ουδέποτε η Αθήνα και η Λευκωσία αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο, πάντα με τις αρχές του δικαίου και χωρίς εκβιαστικές απειλές.

«Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού και απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», επισήμανε για να συμπληρώσει πως «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων της καλής γειτονίας».

«Συζητήσαμε και την πρωτοφανή απόφαση του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία. Το θέμα αυτό δεν είναι ευρωτουρκικό, είναι παγκόσμιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια απόφαση που «μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους και ως πολίτες του κόσμου».

«Με την οπισθοδρομική κίνηση επιλέγει να κόψει δεσμούς. Προτιμά την εσωστρέφεια και δείχνει ουσιαστική αδυναμία» είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, μικρόψυχη την απόφαση της Τουρκίας και, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», διακήρυξε την αποφασιστικότητά του πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότετρες αντιδράσεις».