ΦΙΛΗΣ: «Να μπει η μητρική γλώσσα των προσφυγόπουλων στα νηπιαγωγεία»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την “Αναβάθμιση του Σχολείου” στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στην εισαγωγή των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία.

Φέρνοντας ως παραδείγματα άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει την πρώιμη διδασκαλία ξένης γλώσσας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα. “Εννοούν γλώσσες τοπικές, γλώσσες της δικής τους αυτόνομης περιοχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “όπως για παράδειγμα η Ισπανία όπου διδάσκεται στο νηπιαγωγείο η γλώσσα της κάθε τοπικής αυτόνομης δημοκρατίας”.

Άλλο παράδειγμα που έφερε ο κ. Φίλης ήταν η Βουλγαρία, όπου διδάσκεται μαζί με την επίσημη και η μητρική γλώσσα των παιδιών, που μπορεί να είναι και η τουρκική, όπως και η Φινλανδία όπου υπάρχει μία πληθώρα ξένων γλωσσών, όπως επίσης και οι γλώσσες των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

“Αν είχε μία αξία να κουβεντιάζουμε σήμερα την εισαγωγή – όχι μίας διδασκαλίας – αλλά μίας υποβοηθητικής γλωσσικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία, θα ήταν εκεί που υπάρχουν πολλά παιδιά προσφύγων, η γλώσσα προέλευσης, η μητρική γλώσσα των προσφυγόπουλων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε “Όχι μόνο δεν το κάνετε, αλλά και στη Θράκη που είχαμε κάνει ένα βήμα με την επιμέλεια για την τουρκική γλώσσα με μία βοηθό νηπιαγωγό το καταργήσατε”.