ΝΔ: «Αθλιότητες» – Πρόταση Μάρδα να μετρηθούν στους νεκρούς του κορωνοϊού οι αυτοκτονίες


Με μια πρωτοφανή πρόταση του, με ανάρτηση του στο Facebook ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας ζήτησε «να υπολογίζονται στον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα και τα θύματα (αυτοκτονίες) της κρίσης του lockout της μορφής που επιλέχθηκε».

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του διευθυντή του Γραφείου της ΝΔ που με ανάρτηση στο twitter αναφέρεται σε ένα «άθλιο και χυδαίο θίασο επικίνδυνων λαϊκιστών που μας κυβέρνησε 4,5 χρόνια» όσο και του γραφείου Τύπου που με ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων «είμαστε σίγουροι ότι ούτε αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας πρόκειται να καταδικάσει την ανάρτηση του πρώην υπουργού του κ. Μάρδα».  

Η αντίδραση του Νίκου Ρωμανού , διευθυντή του Γραφείου Τύπου  της ΝΔ
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είμαστε σίγουροι ότι ούτε αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας πρόκειται να καταδικάσει την ανάρτηση του πρώην υπουργού του κ. Μάρδα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να του θυμίσουμε άλλη μια φορά, ότι όσο δεν αντιδρά τόσο δείχνει ότι υιοθετεί και προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες. Θα αποδείξει έτσι ότι μένει ίδιος, απελπιστικά ίδιος, με την περίοδο του διχασμού και της μισαλλοδοξίας που καλλιέργησε».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μάρδα έχει ως εξής:

«Κορωναϊός: Από την μερική ανάλυση στο τελικό οδυνηρό αποτέλεσμα…

Οι νεκροί από τον Κοροναϊό σε χώρες όμοιες της Ελλάδας σε πληθυσμό είναι: στο Βέλγιο είναι 8.339, στη Σουηδία 2.941 και στην Ελλάδα se 149 άτομα. Η Ελλάδα είναι όμως η χώρα με τις ιδιαίτερα άσχημες επιδόσεις την οικονομία, με δυνητικά άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα (βραχυχρόνια επίπτωση στο ΑΕΠ, όχι ετήσια) της τάξης του 34% (τις χειρότερες σε 50 χώρες) κατά τον ΟΟΣΑ, με ύφεση για το 2020 της τάξης του 10%, με ανεργία που θα προσεγγίσει το 22%, με κρατικό προϋπολογισμό που έχει εκτροχιαστεί πριν τον Απρίλιο και με χρέος που θα εκτιναχθεί στο 194,8%, σύμφωνα με τον Fitch, καταγράφοντας έτσι μοναδικές δυσμενείς εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι μόνο.
Για να υπολογιστεί το συνολικό κόστος σε ζωές (ή άλλως η αποτελεσματικότητα των μέτρων της περιόδου) θα είναι σκόπιμο να προσμετρηθούν στα θύματα από τον Κοροναϊό και τα θύματα (αυτοκτονίες) της κρίσης του lockout της μορφής που επιλέχθηκε. Σημειώνουμε ότι οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο μετά το 2011 αγγίζοντας ή ξεπερνώντας τα 500 άτομα ανά έτος. (Βλ. Διάγραμμα Αν έχετε στοιχεία αυτοκτονιών μετά το 2015 παρακαλώ να τα ανακοινώσετε.

Κρατούνται τα σχόλια με κάποιες απόψεις επί του θέματος, κρίσεις, επιχειρήματα, ή νίες».