Ο Τζέφρι Πάιατ ξεκαθαρίζει: Όλα τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ με τις ηπειρωτικές περιοχές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεκαθαρίζει με ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας ήρθε μετά τα σχόλια για τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύρια».

«Στη συνέντευξη σχετικά με το MOU (ο Τζέφρι Πάιατ) λέει “τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη-, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές”. Όχι μόνο νησιά σαν την Κρήτη» καθιστά σαφές η αμερικανική πρεσβεία.

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο.

Η συνέντευξη

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξή του επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ». Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα μας «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Ο Τζέφρι Πάιατ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

«Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο Αμερικανός πρέσβης καλωσόρισε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (των ΗΠΑ)».

Πηγή