EastMed: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία και με ρήτρα για την ασφάλεια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ - Ο αγωγός EastMed αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Νετανιάχου και Αναστασιάδη  - «Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν» ήταν το μήνυμα που απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό. Οι τρεις αρχηγοί κρατών κάλεσαν όποιον το επιθυμεί να μετάσχει στο έργο, με την αυστηρή προϋπόθεση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Έμφαση δόθηκε και στα οφέλη του αγωγού, που πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκαν και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου.

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε στο Ζάππειο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.