Γεωργιάδης για Ελλάδα Τουρκία: «Μπορεί ο λαός να χρειασθεί να θυσιαστεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε δηλώσεις για την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

- Διαβάστε αναλυτικά μερικές από τις χαρακτηριστικές του δηλώσεις 

Γεωργιάδης για Τουρκία: "Μπροστά μας έχουμε και θυσίες", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στον Ant1, σε συνέντευξή του για το θέμα της κλιμάκωσης της έντασης με τη γειτονική χώρα΄.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως "ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε ότι οι λαοί που δεν είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους, τα χάνουν", ενώ όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης έκρινε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και να αποσοβήσει την περαιτέρω ένταση.

Μιλώντας "από τη σκοπιά του υπουργείου Ανάπτυξης" όπως είπε, ανέφερε πως την Ελλάδα "δεν την συμφέρει καθόλου να σηκωθεί σκόνη σε αυτή τη φάση" καθώς "είναι η ώρα να προσελκύσουμε επενδύσεις και να φέρουμε τη χώρα σε μία κανονικότητα", ενώ πρόσθεσε πως αυτή η ένταση στα ελληνοτουρκικά "αν περάσει σαν κλίμα ανησυχίας, στην ουσία ακυρώνει κάθε άλλη προσπάθεια" και "εκεί που πάει να γίνει η έξοδος από την κρίση, μας γυρνάει πίσω".

"Το εθνικό μας συμφέρον είναι να μην παρασυρθούμε από τις προκλήσεις του Ερντογάν" τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος "έχει χάσει την ισορροπία".

Και σημείωσε: "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως οι λαοί που δεν είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους, τα χάνουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός είναι πως μπροστά μας έχουμε και θυσίες και το λέω γιατί είχαμε μπει σε μία φάση ωχαδερφισμού και νομίζουμε πως θα έρθει κάποιος να μας σώσει".

Ερωτηθείς για το ποιες θυσίες θα χρειαστούν, είπε πως δεν πρέπει να μειώνεται η στρατιωτική θητεία "γιατί κλαίει η ελληνική κοινωνία" όπως είπε. "Για να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι ως έθνος. Όσο πιο αποφασισμένοι είμαστε, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος και όσο πιο φοβισμένοι, τόσο μεγαλύτερος".

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε πως "ο πρωθυπουργός τα έκανε όλα" όσα χρειαζόταν και παρουσίασε όλα τα "χαρτιά", ενώ πρόσθεσε πως οι δηλώσεις στήριξης από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους σημαντικούς παράγοντες, ήταν το σημαντικότερο.

Αύξηση στρατιωτικής θητείας ζητεί ο Χαρακόπουλος

Μιλώντας σε τοπικό κανάλι, ο θεσσαλος βουλευτής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι "η χώρα μας λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και απέναντι στο δίκαιο της ισχύος που επιδεικνύουν οι Τούρκοι με τις προκλητικές αυτές συμπεριφορές, προτάσσει την ισχύ του δικαίου, αξιοποιεί τις συμμαχίες της και προσπαθεί συνταυτισμένη με αυτές τις συμμαχίες να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων".

Και πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να βάλουμε στο τραπέζι καθαρά το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας. (...) Θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου τα παιδιά αμέσως μόλις τελειώνουν το Λύκειο πάνε στο στρατό για να μην έχουμε τις διαρροές που παρατηρούνται, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Και κάτι ακόμη, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση δημιούργησε και άλλα παρεπόμενα. Δεν είχαμε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και κινδυνεύει να ανατραπεί η ισορροπία στο Αιγαίο αν δεν έχει ήδη ανατραπεί. Άρα, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι η εποχή για κανόνια και όχι βούτυρο, για να χρησιμοποιήσω μια φράση κλισέ και θα έλεγα κατά τη γνώμη τουλάχιστον το μέγιστο μέρος, αν όχι όλα, των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται από τις ξένες τράπεζες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξοπλιστικό πρόγραμμα".