Πέτσας: Έκπτωση φόρου έως 40% σε δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών

Έκπτωση φόρου έως και 40% θα έχουν οι πολίτες που θα προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης κατοικιών, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε η έκπτωση αυτή δύναται να εφαρμοστεί και αναλογικά, δηλαδή να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του εκάστοτε πολίτη προς το κράτος, όπως για παράδειγμα μέσα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αν για παράδειγμα κάποιος προβεί σε δαπάνες ύψος 10.000 ευρώ, λειτουργικής αναβάθμισης ή ενεργειακής θωράκισης ενός ακινήτου του η έκπτωση φόρου να αγγίζει τα 4000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τόνισε πως αν χρειαστεί θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος.

Όπως εξήγησε, στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

«Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε. Αυτή την στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί στο 3 έως 4%» είπε.

« Υπάρχει ένα μεγάλο στοκ κατοικιών απούλητο και δίνουμε ένα κίνητρο για να αποκτήσουν τα χωριά κι οι πόλεις καλή όψη», τόνισε η υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέλος στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση περιοχών που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάλειψη και κακή αισθητή τους.

Οι δηλώσεις Πομπέο για την Τουρκία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την Τουρκία, ο Στέλιος Πέτσας τις χαρακτήρισε «ξεκάθαρη τοποθέτηση» στην ερώτηση τι να περιμένει η χώρα μας από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί.

«Η ερώτηση ήταν αν γίνει κάτι αν γίνει κάτι ανάλογο. Όχι ότι θα γίνουν νέα Ίμια», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας για να διευκρινίσει εν συνεχεία ότι η τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη και έρχεται να συμπληρωθεί στο παζλ που έχουμε πει, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλητικές ενέργειες.

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαν να μου λέτε ότι δεν υπάρχει σχέδιο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την δήλωση του Μαικ Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι είναι συνεχεία των προσπαθειών της κυβέρνησης  που γίνονται το τελευταίο διάστημα με διεθνοποίηση του ζητήματος.

Όπως τόνισε, φαίνεται πως υπάρχουν ανοικτά αυτιά στην Ευρώπη και παγκοσμίως και έρχονται να στηρίξουν την ελληνική θέση.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η καλλιέργεια των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τελευταίως, έφερε μια πολύ σημαντική στήριξη όσον αφορά την αναβάθμιση της χώρας μας η οποία έρχεται να παίξει τον ρόλο που της αξίζει. Διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ αυτό που λέει και δημόσια, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Πηγή: ΣΚΑΪ