Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, πιέζοντας και προκαλώντας την Αθήνα και την Λευκωσία, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή και την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα.

«Δεν θα ακολουθήσουμε, δεν θα χάσουμε την ψυχραιμία μας γιατί θα χάσουμε και το δίκιο μας», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πως θα ακολουθήσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας με τη συμπαράσταση, όπως ελπίζει, των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα οδηγήσουμε την Άγκυρα σε αδιέξοδο.

Αποκάλυψε, ακόμη, πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον προειδοποίησε πως με την τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί η Τουρκία, στο τέλος θα χάσει πολλά και θα κερδίσει ελάχιστα.Δένδιας για την παραμονή Πομπέο στην Αθήνα

«Οι συζητήσεις με τον Αμερικανό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα αφορούν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων. Τα Βαλκάνια, τις προκλήσεις των Τούρκων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα προανήγγειλε πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε αμήχανη τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως όφειλαν να κάνουν περισσότερα.Διαβάστε περισσότερα από τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών:

Ερώτηση: Θέλω επίσης να σας θέσω, ξέρω ότι είστε σε πίεση χρόνου τώρα, αλλά θέλω να σας θέσω και ένα ερώτημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το βάρος και υπό τη σκιά της αποστολής, της νέας αποστολής, ενός πλοίου, το οποίο κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Κλιμακώνει η Άγκυρα τις προκλήσεις. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα; Και σε ποιο βαθμό και με τι μέσα μπορούμε να στηρίξουμε την Κύπρο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους.click4more Πομπέο: Έφτασε στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών!

Εμείς – θα σας το πω αλλιώς – δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθει η Ανατολική Μεσόγειος στην εποχή των κανονιοφόρων, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Θα προχωρήσουμε με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη, ελπίζω, των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει.

Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει την Τουρκία κάπου. Μιλώντας και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, εξήγησα ξεκάθαρα ότι πέρα από την δική μου θέση ως Έλληνα Υπουργού και πέρα από τα συμφέροντα του ελληνισμού, αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία είναι λάθος για την Τουρκία. Αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής. Αυτά δεν οδηγούν πουθενά.

Και θα δείτε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα.

Πηγή: www.newsit.gr