ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτήν την κατάσταση παραλάβαμε σε Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ


– Αδιάψευστα τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείς Βασίλης Κικίλιας

– Προκαλούν ανησυχία οι ελλείψεις στο ΕΣΥ που κατέγραψε η νέα διοίκηση του Υπουργείου Υγείας

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου, από όταν ανέλαβε τα ηνία στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την κατάσταση, που παρέλαβε στα Νοσοκομεία και τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα Νοσοκομεία αβοήθητα. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητά μας», υπογράμμισε ο κύριος Κικίλιας, ο οποίος, όπως τόνισε, κατανοεί την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν, ήδη, ξεκινήσει.

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το Υπουργείο αυτό», είπε, παραθέτοντας στοιχεία με την κατάσταση που παρέλαβε στο Υπουργείο Υγείας και έπειτα από έρευνα δύο μηνών.

Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ. Κικίλιας, 4 στα 10 Νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ανέφερε ότι 1 στα 2 Νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως εξήγησε, 4 στα 10 Νοσοκομείαδεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν Φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επισήμανε.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 8 στα 10 Νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Αίσθηση προκαλεί ότι 1 στα 2 Νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά στις προσλήψεις, ο κύριος Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Πρόσθεσε ότι από τις 1618 θέσεις, που προκηρύχθηκαν το 2018, ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

Σημαντικές ήταν και οι αναφορές, που έγιναν, για την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί και μηδενικός έλεγχος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας. Από τα 118 Νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Υγείας είπε, αναφερόμενος σε αυτά που παρέλαβε, ότι «ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό το κονδύλι».

Ο Υπουργός διαπίστωσε, όπως σημείωσε ο ίδιος, απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως είπε 793 εκατ. έχει δώσει ο ιδιωτικός τομές για φάρμακα στα Νοσοκομεία και έχουν αποζημιωθεί 455 εκατ. Επίσης διερευνώνται 100 με 150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των Νοσοκομείων.

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν, εξάλλου, από την έρευνα και στο ΕΚΑΒ. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και – όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο – ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Τέλος, αναφορές έγιναν και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία, όπως σημείωσε ο Υπουργός, αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, τονίζοντας, όμως, ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια.

Τέλος επεσήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.