Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία – Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης ασύλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της 84ης ΔΕΘ.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων».

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως Ευρώπη τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων. Το θέμα είναι και οικονομικό. Οι ροές είναι αυξημένες, δεν μπορεί να έρχονται 500 άνθρωποι με 14 βάρκες και είναι δουλειά των Τούρκων να τις σταματάνε» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».«Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία όπως προβλέπει η συμφωνία»

Σε άλλο σημείο της συνέντυξης τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών»

Και πρόσθεσε:

«Γίνονται έρευνες για την κακοδιαχείριση. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.«Να δείξουμε ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων»

«Έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά, καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά είναι μια προσωρινή λύση αυτή που βρήκαμε. Δεν μπορούν αυτές οι ροές να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα κινήσω μια διαδικασία που θα ενημερώσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να μας βοηθήσουν και να γίνει καταμερισμός ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν μπορούν χώρες να δεχτούν 50 ή 100 παιδιά.

Κάποιες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να έχουν τα οφέλη της Σέγκεν. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σέγκεν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να δέχεται τις αποφάσεις της Ε.Ε. αλλιώς να υπάρχουν κυρώσεις» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός.

Πηγή: www.newsit.gr