Μητσοτάκης… εξωτερικού: Ποια ταξίδια σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και πού στοχεύει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αποτελεί μεν πρώτη προτεραιότητα σ’ αυτή την πρώτη φάση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλ’ αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δουλεύει με τους συνεργάτες του το διεθνές προφίλ του.

Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς ήδη οριστικοποιήθηκαν τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Το ξεκίνημα γίνεται ως είθισται από την Κύπρο, όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα (29-30 Ιουλίου).

Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όμως, θα ξεκινήσει η σειρά επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτους σταθμούς το Παρίσι και το Βερολίνο. Η ημερομηνία έχει οριστικοποιηθεί αυτή τη στιγμή μόνο για τη γερμανική πρωτεύουσα (29 Αυγούστου), ενώ θ’ ακολουθήσει πριν από την άνοδό του στη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου) επίσκεψη στην Ολλανδία (2-3 Σεπτεμβρίου). click4more Συνάντηση Μητσοτάκη – Μενδώνη για Τατόι και ενοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου με ΕΜΠ

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, επελέγη να γίνει ξεκίνημα από την Ευρώπη για προφανείς λόγους, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως και στην ατζέντα των συναντήσεων με ΜέρκελΜακρόν θα κυριαρχήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και η προσπάθεια εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για τη συζήτηση περί αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε δεύτερο χρόνο.

Ούτως ή άλλως, οι προτάσεις που έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο για επίσημες επισκέψεις φτάνουν μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο αυτής πάντως αναμένεται να έχει το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα συνομίλησε τηλεφωνικά και συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως αυτού της οικονομίας και των επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια, η αρχή γίνεται σήμερα με την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων για το επιτελικό κράτος. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τις συνήθεις διαδικασίες έως τις 8 Αυγούστου και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους διοικητικούς γραμματείς και την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, την ίδρυση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τη δημιουργία του συστήματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ»), αλλά και τα ασυμβίβαστα για τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους.

Έως τα τέλη της εβδομάδας θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από τα φετινά κιόλας εκκαθαριστικά και τη χαλάρωση των κριτηρίων για τις 120 δόσεις. Το φορολογικό θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Τέλος, το τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα (29/7) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, τη βελτίωση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και θα ψηφιστεί επίσης έως τις 8 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μεταξύ άλλων σήμερα στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την πλήρη και καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή: www.newsit.gr