Η Ζωή πήρε το όπλο της – Τι θα κάνει μετά το «όχι»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τη δική της «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας δεν πρόκειται να προχωρήσει περιέγραψε με ακρίβεια η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την απόσταση που πλέον την χωρίζει με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μετά την απόφαση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία με τους εταίρους.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε τόσο με την τοποθέτησή της, όσο και με την ψήφο της ότι το νομοσχέδιο αποτελεί νέο μνημόνιο και πως εάν το εγκρίνει η κυβέρνηση της Αριστεράς τότε είναι σαν να υπογράφει την μετάλλαξή της μέσω ενός δρόμου που δεν έχει επιστροφή.
Δεν ήταν λίγοι όσοι αναγιγνώσκουν πίσω από την ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου κινήσεις αυτονόμησης από τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και διεκδίκησης κεντρικού ρόλου στην πολιτική σκηνή.

Είναι δε ενδεικτικό το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της απευθύνθηκε προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την να σεβαστεί τον κεντρικό πυρήνα της αριστερής ιδεολογίας, των κοινωνικών αγώνων, των όσων προεκλογικά είχαν υποσχεθεί αλλά και το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να περιγράψει με ρεαλισμό την πραγματικότητα και τους σκληρούς συσχετισμούς προκειμένου να περιορίσει τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του η ίδια επιχείρησε να ερεθίσει την ιδεολογική τους συνείδηση επισημαίνοντας τους να μην γίνουν «μνημονιακοί».

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός μίλησε και είπε όχι στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα» είπε επιχειρώντας να μιλήσει στην καρδιά των βουλευτών του κυβερνητικού κομματος και πρόσθεσε «ο λαός ειπε όχι στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαίωμα το όχι να το κάνουμε ναι στα μνημόνια. Εχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους. Το όχι του λαού δεν ήταν όχι υπο προϋποθέσεις, με αστερίσκους».

Πρότεινε δε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα εάν θεωρεί ότι «το όχι του λαού διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ».

«Τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται η κοινοβουλευτική του ομάδα τον βοηθά με το να τον θωρακίσει με το όχι. Δεν πρέπει να τον εκτελέσει με ένα ναι ή παρακαλώντας τον να τους εκβιάσει κάτι που ο πρωθυπουργός δεν έκανε» είπε.

«Αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους. Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της. Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση όχι που πρέπει ν αποκρουστεί» κατέληξε.

Πάντως, η Πρόεδρος ήδη από την Τρίτη που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στην Βουλή επιχείρησε να διαφυλάξει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσπάθεια παρακώλυσης της διαδικασίας. Ωστόσο και η ίδια με ορισμένες ενέργειές της μάλλον προσπάθησε να τους επιβεβαιώσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών την Τρίτη το βράδυ λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχέδιου. Προσέκρουσε όμως στην άρνηση της Προέδρου με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να οριστεί για το πρωί της Τετάρτης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την δέσμευση της κυβέρνησης να έχουν ψηφιστεί οι διατάξεις εως τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου μετέτρεψε την διαδικασία σε fast track.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχείρησε τουλάχιστον δύο φορές να προστατέψει τη διαδικασία. Η πρώτη στη Διάσκεψη των Προέδρων όταν και ψήφισε υπερ της προτάσεως που έλεγε να συνεδριάσει η Ολομέλεια την Πέμπτη μια ημέρα δηλαδή μετά το ημερολογιακό τελεσίγραφο των εταίρων. Η πρόταση τελικά καταψηφίστηκε καθώς πλειοψήφησε η κυβερνητική πρόταση για λήξη της διαδικασίας έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης  ωστόσο η ίδια δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Κατά την έναρξη της Ολομέλειας επανήλθε επιχειρώντας να παρακάμψει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και να προτείνει παράταση της συζήτησης και πέραν της 12ης
Πιστή εως τέλους στην αυστηρή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος εξήγησε ότι τα χρονικά όρια δεν επιτρέπουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Υποστήριξε πως είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό που της είπε ότι θα μπορούσαν να ελαστικοποιηθούν τα χρονικά περιθώρια και  έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία έναντι αυτής της Διάσκεψης με αποτέλεσμα να αποσπάσει μόλις 3 θετικές ψήφους... μεταξύ των οποίων την δική της  του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και οτυ κ. Θανάση Σκουμα!

Αμέσως μετά αποχώρησε από την έδρα του προεδρείου παραδίδοντας στον Α' Αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο και τους 300 βουλευτές να χειροκροτούν ανακουφιστικά. Η ίδια ωστόσο με μια ευχή επισήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών. 

«Η απόφαση ελήφθη από εκείνα τα μέλη της Διάσκεψης που την υποστήριξαν με το σκεπτικό ότι αυτό είναι η επιθυμία της κυβέρνησης» είπε αρχικά η κυρία Κωνσταντοπούλου για να προσθέσει «Ωστόσο σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό διαπίστωσα ότι δεν τίθεται ζήτημα τόσο αυστηρού χρονικού ορίου» ενώ κάλεσε και τον κ. Νίκο Βούτση να επιβεβαιώσει την επιθυμία της κυβέρνησης. 

Όμως, ο κ. Βούτσης την άδειασε μεγαλοπρέπως «Θα παρακαλούσα εκ μέρους της κυβέρνησης να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πλειοψηφίας Διάσκεψης. Θέλουμε και θέλαμε από εχθές μεχρι 12 σήμερα το βράδυ να εχει περάσει ο νόμος και να έχει παρει την απόφαση η Βουλή. Από χθες είχαμε εκφράσει αυτό το αίτημα και είναι στη γνώση σας. Σας είχαμε πει να γίνει χθες η επιτροπή για να έχει χρόνο σήμερα η Ολομέλεια και οι βουλευτές. Για λογους που δεν είναι παρούσης δεν έγινε αυτό χθες. Με αυτή την πιεση χρόνου θα παρακαλούσα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που η πλειοψηφία της Διάσκεψης έθεσε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε υποστηρίζοντας ότι η δική της ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι αντίθετη με αυτή που εξέφρασε ο κ. Βούτσης.