Κέρδισε τη «μάχη» της συνταγματικής αναθεώρησης και μαζί μία… τετραετία η Νέα Δημοκρατία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα είναι βέβαιο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση: το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» θα μείνει σενάριο και η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, πλέον έχει μπροστά της μία ολόκληρη τετραετία. Αρκεί να ψηφίσει και τυπικά, έστω και με την απλή πλειοψηφία πλέον των 151 βουλευτών, την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, με την οποία θ’ αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.

Η εν λόγω διάταξη είναι η μοναδική ουσιαστική διάταξη που βαίνει προς αναθεώρηση λόγω της ευρείας συναίνεσης που καταγράφηκε, όπως και αυτές για τη βουλευτική ασυλία και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και δευτερεύουσας σημασίας διατάξεις για την εξομοίωση τακτικών και στρατιωτικών δικαστών και την πλειοψηφία που απαιτείται για την επιλογή των μελών των διοικήσεων των ανεξάρτητων Αρχών στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. click4more Στο στόχαστρο του Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης – «Πόλεμος» για το άρθρο...

Η κίνηση μάλιστα της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε ακριβώς την ευρεία πλειοψηφία που καταγράφηκε, στερώντας από το κυβερνών κόμμα οποιοδήποτε επιχείρημα για να… καταψηφίσει τη δική του πρόταση και να σαμποτάρει την αλλαγή του άρθρου 32, αφήνοντας ανοικτό έτσι το ενδεχόμενο για μια νέα εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2020 – εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου για μία νέα θητεία.

Έτσι, εξαιτίας του γεγονότος ότι η αναθεώρηση ενδέχεται να εξελιχθεί σε φιάσκο και οι αλλαγές στο Σύνταγμα να περιοριστούν σε λίγα άρθρα, στο τραπέζι πέφτει πλέον επισήμως η πρόταση η Νέα Δημοκρατία να εκκινήσει την αναθεωρητική διαδικασία από την αρχή στην επόμενη Βουλή και να μην περιοριστεί να ψηφίσει τις ελάχιστες προτάσεις με τις οποίες συμφωνεί σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο υπαινίχθηκε, άλλωστε, και στη Βουλή ο εισηγητής του κόμματος, Κώστας Τασούλας.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξαν από το βήμα της Βουλής βαριά λόγια, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το έντονο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στη βάση των κομμάτων τους. Στον πρωθυπουργό που έβαλε τα διλήμματα των εκλογών, εστιάζοντας κυρίως στο δίπολο «συντήρηση ή πρόοδος», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως στις επόμενες εκλογές θ’ αναμετρηθεί «το ψέμα με την αλήθεια» κι επέμεινε ότι οι ευρωεκλογές θ’ αποτελέσουν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Ειδικά δε για τη συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτήρισε πολλές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως ολέθριες (π.χ. για την απλή αναλογική και τη συνταγματική κατοχύρωσή της) και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση δεν θα εισαχθούν προς ψήφιση στην αναθεωρητική Βουλή, εμμένοντας δε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα θα περιοδεύσει σε Ροδόπη και Ξάνθη, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εστιάζουν στην προεκλογική μάχη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και τη στήριξη των κατά τόπους «γαλάζιων» υποψηφίων. Ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η ΝΔ επιχειρεί να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δυσαρέσκεια που αυτή προκάλεσε.

Πηγή: www.newsit.gr