Αυτοί είναι οι 5 δήμοι που σπάνε και γίνονται 7 – Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δημιουργούνται νέες δημοτικές ενότητες. Η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισάγεται το απόγευμα για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Με βάση την τροπολογία αυτή, οι δήμοι που «σπάνε» είναι της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, των Σερβίων – Βελβεντού της Λέσβου και της Σάμου.Οι νέοι δήμοι είναι

στην Κέρκυρα:

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με  έδρα την Αχαράβη

Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα

Νότιας Κέρκυρας με έδρα την Λευκίμμη

Στην Κεφαλονιά

Δήμος Αργοστολίου με  έδρα το Αργοστόλι

Δήμος Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι

Δήμος Σάμης με έδρα τη Σάμη

Στην Μυτιλήνη

Δήμος Μυτιλήνης με έδρα την Μυτιλήνη

Δήμος Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή

Στη Σάμο

Δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο

Δήμος Δυτικής Σάμου με έδρα το Καρλόβασι

Στο Σερβίων – Βελβεντού

Δήμος Βελβεντού με έδρα το Βελβεντό

Δήμος Σερβίων με έδρα τα Σέρβια

Με την τροπολογία συνιστώνται 7 νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων 5 δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του «Καλλικρατικού» προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: www.newsit.gr