Το ΠΑΣΟΚ για την πώληση του ΟΛΠ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της ΟΜΥΛΕ, σε σύσκεψη με Βουλευτές, παραγωγικούς φορείς και Πολιτικά κόμματα και θέμα την επικείμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, επανέλαβε δια της γραμματέως του Έφης Χαλάτση, την πάγια θέση του για ολοκλήρωση των λιμενικών συστημάτων με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας (σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας αποτελεσματικότητας, προστασίας εργασιακών σχέσεων), διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα των λιμένων (πλειοψηφία μετοχικού κεφαλαίου στο δημόσιο), με ύπαρξη Αρχής Διοίκησης Λιμένος - Port Authority, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις μέσω συμβάσεων παραχώρησης τομέων και δραστηριοτήτων (λιμενικοί διαχειριστές-operators), καθώς και η εξασφάλιση της ανταγωνιστικής λειτουργίας τους μέσω εποπτείας από ανεξάρτητη Αρχή.

Η γραμματέας του Τομέα επισήμανε μεταξύ άλλων: (είχαν επισημανθεί τόσο στον προηγούμενο Υπουργό Ναυτιλίας όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, αλλά και σε συναντήσεις για την αποτροπή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου και της υιοθέτησης αντ αυτού, του μοντέλου των παραχωρήσεων)

- Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αλλά η αξιοποίηση του Λιμένος.
- Δεν διασφαλίζονται τα θέματα τιμολόγησης των υπηρεσιών προς τους χρήστες καθώς η Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ – Ελληνικού Δημοσίου θα αποτελέσει αντικείμενο αναδιαπραγμάτευσης με τους επενδυτές!
α. Η Σύμβαση αυτή έχει ψηφισθεί από τη Βουλή με Νόμο (Ν.3755/2009) και αλλάζει μόνο με νόμο και όχι με διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ιδιώτη επενδυτή.
β. Για το θέμα αυτό αρμόδιο είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.
- ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας πρέπει να ολοκληρώσει τα λιμενικά συστήματα όπως ο νόμος 4150/13 προβλέπει, γεγονός που επηρεάζει την εν λόγω προκήρυξη και δεν έχει ληφθεί υπόψη.
- Πρέπει να εξεταστεί εάν θα ληφθούν ως κρατικές ενισχύσεις οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι.
- Πρέπει να συσταθεί ουσιαστική Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή που συνέστησε ο προηγούμενος Υπουργός μετά από πιέσεις μας, είναι ενδιάμεσος φορέας.
Τέλος κάλεσε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, εάν ισχύουν οι προεκλογικές και προγραμματικές θέσεις τους να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να καλέσει το ΤΑΙΠΕΔ για ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις του και εάν ισχύει η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, να ζητήσουν από την κυβέρνηση τους να ακυρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.