Τα ψέματα τελείωσαν. Ώρα… Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο ιστορικός του μέλλοντος θα χρειαστεί... κεφάλαια για να καταγράψει όσα έγιναν στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο γέγονε, γέγονε όμως. Πλέον έχει έρθει η ώρα της Βουλής με την Συμφωνία να τίθεται προς ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, 24.01.2019.
Η απόφαση της ΝΔ που ανέτρεψε τα δεδομένα και ο "ανένδοτος" που έχει -πλέον- κηρύξει εναντίον της κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος.
Τα "κουκιά" του ΣΥΡΙΖΑ, η βεβαιότητα για υπερψήφιση και τα σημεία - κλειδιά μιας συνεδρίασης που θα "τραβήξει" πολύ και θα είναι "κολασμένη".

Ανατροπή στην ανατροπή και τελικά… Βουλή! Οι εξελίξεις γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες και όπως όλα δείχνουν πια, την Πέμπτη, 24.01.2019, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο το ζήτημα που μετέτρεψε το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες σε… ροντέο!click4more Κατατέθηκε το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από τον Κατρούγκαλο!

Όλα έδειχναν πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και οι τελευταίες πληροφορίες έλεγαν πως αυτό θα ανακοίνωνε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή.

Τι θα σήμαινε αυτό; Πως η συζήτηση που ξεκίνησε στην Βουλή την Τρίτη, 22.01.2019, θα διακόπτονταν για να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας και η Συμφωνία των Πρεσπών θα ετίθετο προς ψηφοφορία από… βδομάδα.

Ωστόσο η ΝΔ έκανε την ανατροπή και αποφάσισε να μην κάνει πρόταση δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως όλα θα πάνε βάσει (του αρχικού) προγράμματος. Δηλαδή την Πέμπτη, 24.01.2019, θα ξεκινήσει η δεύτερη μέρα συζήτησης και αργά το βράδυ (σ.σ. δηλαδή… Παρασκευή ξημερώματα) θα γίνει η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τουτέστιν; Ετοιμαστείτε για… σκληρό ροκ και ξενύχτι. Η ένταση είναι δεδομένο πως θα “χτυπήσει κόκκινο”, αφού η ΝΔ αναμφισβήτητα θα ασκήσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τον Πάνο Καμμένο που μετά το “διαζύγιο” έχει περάσει στο… αντάρτικο.

Λίγο – πολύ οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, συνεπώς τρία είναι τα σημεία τα οποία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην μεγάλη μάχη που έρχεται στην Βουλή την Πέμπτη για την Συμφωνία των Πρεσπών.Σημείο πρώτο: Τα “κουκιά” του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει και… πρότασης δυσπιστίας, το μόνο που έχει σημασία είναι ο αριθμός “151”. Τα 151 “ναι” που πρέπει να ακουστούν για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εκφράσει την επιθυμία να έχει η υπερψήφιση την “δύναμη” μιας καθαρής πλειοψηφίας.

145 “ναι” είναι δεδομένο πως θα ακουστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα συνιστά την μεγαλύτερη έκπληξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τέσσερα ακόμη “ναι” που θεωρούνται βέβαια, είναι αυτά των βουλευτών Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα και Δανέλλη.

Συμφωνία των Πρεσπών

Σε αυτό το άθροισμα των 149, προστίθενται τα “ναι” των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Μαυρωτά, με τον τελευταίο να το επιβεβαιώνει και με την προχθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για την οποία δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Συμφωνία των Πρεσπών

151 “ναι” και… μπόνους η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία έφερε διαγραφές, απίστευτες καταγγελίες και “σκληρό ροκ” στο ΚΙΝΑΛ.

ΚΙΝΑΛ Συμφωνία των Πρεσπών

Κάπως έτσι ο “μαγικός” αριθμός που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί…Σημείο δεύτερο: Ο πόλεμος της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών και οι παρεμβάσεις Σαμαρά – Καραμανλή

Στην ΝΔ, τώρα, εφόσον το σενάριο της πρότασης δυσπιστίας μπήκε στο “συρτάρι”, είναι δεδομένο πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εκείνους που θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών ως ανεξάρτητοι και… προσφάτως διεγραμμένοι.

Η κριτική της ΝΔ αναμένεται να επικεντρωθεί στην “ολιγωρία” που καταλογίζει η Πειραιώς στην κυβέρνηση και η οποία καταπατά την ίδια την Συμφωνία και πιο συγκεκριμένα την αποδοχή ενός όρου που έθεσε η πΓΔΜ.

Πιο συγκεκριμένα, να κυρωθεί πρώτα η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή και μετά να ισχύσουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια.

Η ΝΔ είναι δεδομένο πως θα “χτυπήσει” τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων, αφού όπως προαναφέραμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει λίγο – πολύ δεδομένο υπέρ της κυβέρνησης…

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί το εξής: Το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το newsit.gr, ο μεν Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πάρει τον λόγο την Πέμπτη στην Βουλή με μια ομιλία που θα συζητηθεί, ενώ όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης.Σημείο τρίτο: Ο… αντάρτης Πάνος Καμμένος!

Ας το πάμε… αντίστροφα:

40 μήνες έχουν περάσει, από τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε που Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος “σφράγιζαν” με μια… αγκαλιά στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ανανέωση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, μετά τις δεύτερες εκλογές εκείνης της… ταραχώδους χρονιάς.

Τσίπρας - Καμμένος

Μόλις επτά μήνες έχουν περάσει από τις… νέες αγκαλιές μεταξύ των πρώην -πλέον- συγκυβερνητών, στο Ζάππειο. Σε εκείνη την ομιλία κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά… γραβάτα, “πληρώνοντας” το στοίχημα και ανακοινώνοντας το τέλος των μνημονίων.

Συμφωνία των Πρεσπών

Αύριο, Πέμπτη 24.01.2019, οι δύο άνδρες όλα δείχνουν πως θα “συγκρουστούν” χωρίς… οίκτο, με τις τελευταίες εξελίξεις να είναι ραγδαίες και το παρασκήνιο να… οργιάζει.

Το “αντάρτικο” του πρώην υπουργού Άμυνας έχει φανεί ήδη τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την χθεσινή του δήλωση, σύμφωνα με την οποία ήταν διατεθειμένος να υπερψηφίσει μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ.

Σε συνέντευξη, όμως, που έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 την Τετάρτη, 23.01.2019, το… επιβεβαίωσε πανηγυρικά!

Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε σκληρά στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως υπέκυψε στις πιέσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, πιέσεις ειδικά από την Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που δεν είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καρμανλής…

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Έκανε και μια αποκάλυψη στον αέρα του κεντρικού δελτίου του σταθμού, αφού προβλήθηκε ένα απόσπασμα από το νέο σποτ του κόμματος. Το βίντεο δείχνει μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία ξαφνικά αποκτά… άλλο πρόσωπο και φωνή! Και όχι κάποιου… τυχαίου, αλλά του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ!

Συγκεκριμένα ακούγεται η δήλωση που έκανε ο Ζάεφ στις 6 Δεκεμβρίου του 2018, στην οποία τονίζει: “Είναι σαφώς αποδεδειγμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, ότι μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα και είναι σημαντικό ότι από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί να το αρνηθεί κανείς“.

Τότε, η “φωνή” του σποτ λέει: “Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μπορεί να μιλήσει. Θα αφήσουμε τον Ζάεφ να μιλάει εκ μέρους του;“.Δείτε το βίντεο των ΑΝΕΛ για την Συμφωνία των Πρεσπών

Βάζοντας στην εξίσωση και τα σχέδια του αρχηγού των ΑΝΕΛ για συγκρότηση “πατριωτικού μετώπου”… δεξιότερα της ΝΔ, είναι ξεκάθαρο πως ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να “παίξει τα ρέστα του” στην συζήτηση και ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όντας πια εκτός κυβέρνησης και με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα… αποδεκατισμένη, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δείχνει πως σκέφτεται τις εκλογές και αναμένεται επίσημα να κηρύξει την… δική του προεκλογική περίοδο το βράδυ της Πέμπτης στην Βουλή.

Το μόνο βέβαιο είναι πως κανείς δεν θα πλήξει με όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο Κοινοβούλιο…

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr